Kahdeksas päivä on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä pääkaupunkiseudulla. Ammattitaitoisten välittäjien lisäksi meidät tunnetaan alan kovimpana digitaalisen markkinoinnin osaajana. Muista alan yrityksistä poiketen, markkinoimme aktiivisesti myynnissä olevia asuntoja asuntoportaalien ulkopuolella. Kattavan palveluvalikoimamme avulla tuomme parhaat puolet esille asunnostasi, jotta se erottuu edukseen asuntomarkkinoiden kovassa kilpailussa.

3H+K -artikkelit ovat Kahdeksas päivän julkaisemaa mielenkiintoista ja ajankohtaista sisältöä helpommasta asumisesta ja paremmasta arjesta asiakkaillemme. Jutut antavat inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Ne ottavat kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustavat vaikuttamiseen, parantavat kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistävät hyvää naapuruutta.

Toivotamme Sinulle inspiroivia lukuhetkiä!

Valokuvaaja Harri Ahola ihastelee auringonkukkaistutustensa kasvua. Sitten hän näyttää puhelimesta valokuvan. Kuvan lapset ovat nykyään noin viisikymppisiä, mutta sisäpiha näyttää tutulta. Ollaan Helsingin Vallilassa, Asunto Oy Sammatin sisäpihalla. Paikka tunnetaan myös Apinalinnana, jonka pihan sanotaan olevan Pohjoismaiden suurin yhtenäinen sisäpiha. Valokuva Aholan puhelimessa ei ole hänen omansa, vaan jonkun lähettämä muistokuva Apinalinnan asukkaiden facebook-ryhmästä. Lähes satavuotias taloyhtiö on kuuluisa paitsi kauniista sisäpihastaan myös yhteisöllisyydestään. Ahola istuu grillipaikan pöydän ääreen. Hän kuuluu taloyhtiön hallitukseen ja tietää, miten sisäpiha voi yhdistää naapureita halki vuosikymmenten.

Ahola osoittelee pihaa ympäröiviä kelta- ja punasävyisiä taloja. Ensimmäinen Armas Lindgrenin piirtämän umpikorttelitalon osa valmistui vuonna 1918. Se tehtiin työsuhdeasunnoiksi Kone & Siltarakennus Oy nimiselle metallialan yritykselle, josta tuli sittemmin Wärtsilä. Kun yrityksen rahat loppuivat, kaupunki jatkoi rakennuttamista omille työläisilleen. 30–45 neliön asunnossa saattoi pyöriä vanhempien lisäksi neljäkin lasta. Ahola arvelee, että kutsumanimi Apinalinna on tullut juuri pihan lasten valtavasta määrästä. Enimmillään asukkaita on ollut peräti 715. Ahola viittaa faktoissa Salli Hakalan toimittamaan kirjaan Umpikortteli kaupunkiasumisen ihanteena – Asunto-osakeyhtiö Sammatti 1927–1987. 

Ahola muutti Apinalinnaan ensimmäisen kerran äitinsä kanssa vuonna 1969. He asuivat yhdessä muutaman vuoden, kunnes Ahola aloitti valokuvaajan opinnot. Kun hänellä myöhemmin oli oma perhe, vieraili hän yhä viikoittain tapaamassa äitiään. Vuonna 2011 Aholan äiti siirtyi asumaan palvelutaloon. Yksiö jäi vapaaksi. Ahola asui tuolloin yksin ja päätti, että oli aika palata Apinalinnaan. Mikä häntä viehätti taloyhtiössä vielä 40 vuoden jälkeen?

”Mieluummin asun rakennuksessa, jolla on historia kuin uudessa elementtitalossa.”

Ahola kertoo, että rakennukset ovat suojeltuja, ja lähes kaikki asukkaat ovat halunneet säilyttää vanhan hengen alkuperäisine koristeellisine puuovineen.

Apinalinnan sisäpihan vaahterarivistöt ovat nähtävyys syysvärityksessä hehkuessaan, mutta puistomainen piha on kaunis kesäasussaankin.

Vaikka asunnot ovat ennallaan, asukkaat eivät ole. 

”Asunnot ovat niin pieniä, ettei lapsiperheitä hirveästi ole. Hipsterit ovat vallanneet alueen.”

Monissa asunnoissa asuu vähän yli kolmekymppisiä, mukavasti tienaavia sinkkuja. Noin puolet asunnoista on vuokralla. Aholalla ei ole uudesta asukaspolvesta poikkipuolista sanaa. Netissä aktiiviset kaupunkilaiset ovat tuoneet Apinalinnaan 2000-luvulla paljon hyvää. Tieto jokavuotisesta pihakirppiksestä leviää facebookissa, kuvat pihan hehkuvista vaahteroista instagramissa. 

Asukkaiden epävirallisen facebook-ryhmän on perustanut yksi Apinalinnan asukas. Se on vakiintunut kaiken epävirallisen viestinnän kanavaksi. Siellä on esimerkiksi esitetty idea ulkoilmaelokuvista, joita voitaisiin heijastaa kankaalle suurella sisäpihalla. Elokuvailtaa kokeillaan ehkä jo tänä kesänä.Naapurien yhteispeli ei ole Apinalinnassa uutta. Jo Hakalan 1980-luvulla toimittama kirja kertoi asukkaiden teatteri- ja marjaretkistä, samoin grillauksesta ja kirpputorista. 

Taloyhtiön edustajana Ahola on mukana järjestämässä monia tapahtumia. Hän osoittaa tekemäänsä julistetta pihatalkoista, jotka keväisin ja syksyisin huipentuvat yhteiseen grillaukseen. Monissa asioissa taloyhtiö on lähinnä mahdollistaja. Aktiivisia ovat asukkaat itse. He kokoavat jokakesäisen kirpputorin sisäpihalle. Taloyhtiö tarjoaa keväisin laatikot pihaviljelyyn, mutta kasvien hoidosta ja sadon jakamisesta vastaavat asukkaat itse. 

Myös grillipaikan siivoamisesta vastaavat asukkaat, joita riittää istumaan pihalle joka kesäilta. Kyltin mukaan hiljaista pitäisi olla iltakymmeneltä, mutta joskus grillipaikka on Aholan mukaan ”vähän liiankin suosittu”. Ei kaikissa taloyhtiöissä ideoida yhteisiä elokuvailtoja. Hakeutuuko Apinalinnaan ihmisiä, jotka ovat tavallista aktiivisempia?

Niin Ahola uskoo. Apinalinnassa asuu samanhenkisiä ihmisiä, ja jos sieltä vapautuu asunto, täyttyy se lähes aina heti puskaradion kautta.

Apinalinnassa ei asu enää juurikaan lapsiperheitä. Aikaisemmin 30–45 neliön asunnossa saattoi pyöriä vanhempien lisäksi neljäkin lasta. Ahola arvelee, että kutsumanimi Apinalinna on tullut juuri pihan lasten valtavasta määrästä.

Kaupunkilainen yhteisöllisyys on nousussa myös laajempana ilmiönä. Apinalinnan kirpputori on välillä ajoitettu Ravintolapäivän yhteyteen, jolloin sisäpihalla voi ruokailla ostosten lomassa. Siivouspäivä tekee kokonaisista kaupungeista kirpputoreja. Julkisista saunoista on tullut muotia, eikä vähiten siksi, että ne ovat jo harvinaisia. 

”Luulen, että olemme olleet vähän edelläkävijöitä.” 

Vanhoina aikoina Apinalinnassakin oli kaksi talonmiestä. Nykyään samoista asioista vastaa huoltoyhtiö, mutta tilalle on tullut uudenlaista yhteisöllisyyttä. Kun aina uudet ihmiset löytävät kirpputorille facebookin kautta, pihapiiristä tulee vähän kuin muidenkin helsinkiläisten omaisuutta. Nykyään porteista asteleekin usein sisälle uteliaita kaupunkilaisia, jotka ovat kuulleet harvinaisesta sisäpihasta. Apinalinna on noteerattu myös paikkasuosituksia listaavalla Yelp-sivustolla. 

Pari päivää ennen tämän lehden ilmestymistä Kallion kävelyfestivaali on päättänyt Vallilan sisäpihakierroksensa grilli-iltaan Apinalinnan pihalla. Grillipaikalta sana sisäpihasta on arvatenkin taas levinnyt. 

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Eläimestä ihmiseksi
3H+K Artikkeli
Kolme huonetta ja vuoden graafikko
3H+K Artikkeli
Isän ja pojan nuijahommat
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä