Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

1. ROOMAGE, Korkeavuorenkatu 31 A 6 (2. KRS), roomage.fi

Kimmo Pohjapelto inspiroitui kolutessaan vintage-kauppoja maailmalla ja perusti Helsinkiin autenttista ja kunnostettua vanhaa sisustustavaraa myyvän putiikin. ”Lähtökohtana on industrial-tyyli, johon lisään design-huonekaluja oman maun mukaan. Pidän erityisesti tanskalaisesta ja amerikkalaisesta 50–60-lukujen muotoilusta, mutta joukossa on muutakin omaa silmääni miellyttävää”, Pohjapelto sanoo ja osoittaa Vigo Magistrettin konjakinväristä Maralunga-nojatuolia. Roomagesta löytyy muun muassa metallikaappeja, vanhoja koulutuoleja, Jieldén pöytälamppuja ja isoja teollisuusvalaisimia, joita saa tilattua myös nettikaupasta. Paikan päällä ostopäätöstä voi pohtia kahvikupillisen äärellä, sillä kaupan yhteydessä toimii laatukahveistaan ja raakaleivonnaisistaan tunnettu Café Kokko.

2. TIKAU, Korkeavuorenkatu 9, tikau.com

Intialaiset Tikau-kodintekstiilit tehdään pääosin luonnonraaka-aineista, kuten värjäämättömästä villasta, luomupuuvillasta ja juutista. Kierrätysmateriaalejakin käytetään, esimerkiksi värikkäitä sarisilkkejä, jotka ovat saaneet uuden elämän muhkeissa sisustustyynyissä. Kaupan hitti-tuotteisiin kuuluvat banaanikuidusta valmistetut säilytyskorit.

Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävät tuotteet mahdollistavat maaseudulla asuvien työskentelyn kotikylissään. Tekijöiden nimikirjaimet tuotteissa kertovat niiden alkuperästä ja yksilöllisyydestä. Tikau vaalii intialaista käsityöperinnettä.

3. BISARRI, Tarkk’ampujankatu 5 , bisarri.fi

Bisarri on ylistys arjelle ja käyttöesineille. Valikoima on runsas, mutta klassikkoastiat eivät huoju epämääräisissä torneissa: kauniisti järjestellyiltä hyllyiltä löytyy eri aikojen sarjatuotannon parhaimmistoa tunnetuilta suomalaisilta muotoilijoilta. 

”Suunnittelijat pyrkivät sarjatuotantoon, ja juuri se on muotoilussa  haastavaa: saada tuotanto toimimaan niin, että esine päätyisi mahdollisimman moneen kotiin. Harvinaisia keräilykappaleitakin löytyy. Nehän syntyvät juuri sarjatuotannon kokeiluista”, sanoo Bisarria 20 vuotta pyörittänyt Marjo Erkko.

”On tuhlausta ostaa uutta, kun vanhaakin tavaraa on niin paljon”, pohtii Bisarrin Marjo Erkko.

4. MOMONO, Annankatu 12, momono.fi

Momonon harkittuun vintage-astioiden valikoimaan kuuluu muun muassa Iittalaa, Arabiaa ja Kupittaan Savea. Sören Willadsensin tuolin päällä roikkuu Tapio Wirkkalan klassikkovalaisimia. Uusista tuotteista iso osa tehdään kierrätysmateriaaleista: Mater-pöytien tasot kierrätetystä mangopuusta ja jalat laivojen metalliosista, Pauli Laitisen ja Maarit Hällbergin värikkäät rahit kangastehtaan jämäpakoista, Detto&Fatton käsinaplikoidut tyynyt löydetyistä kankaista. 

”Minulle on tärkeää, että uuden tekemisessä on eettinen ja ekologinen perusta. On usein hullua suunnitella neitseellisistä raaka-aineista tuotteita markkinoille, joille ei oikeastaan tarvita mitään uutta”, sanoo Momonon toinen omistaja, muotoilija Raino Ranta.

Rannan omaa tuotantoa on värikäs Momono-rahi, jonka istuinosa tehdään remmitehtaan värikokeilusarjoista. Hän on suunnitellut myös Lapuan Kankureiden kutomat, kierrätyspuuvillasta tehdyt Momono-keittiöliinat. Lisäksi puodista löytyy Rannan tuunaamia kierrätysmööpeleitä. Momonolla on myös oma, kierrätysmateriaaleja hyödyntävä tuotesarja.

5. CLASSIC AUDIO, Iso Roobertinkatu 35–37, classicaudio.fi

Muistatko vielä cd- tai vinyylisoittimen, josta uskalsit hädin tuskin haaveilla 20 vuotta sitten? Hannu Metsolan Classic Audio toteuttaa vanhoja hifiunelmia. Kaupan hyllyt notkuvat käytettyjä Marantzin vahvistimia, Dualin vinyylisoittimia, Bang&Olufsenin cd-soittimia ja Genelecin kaiuttimia. Joukossa on myös harvinaisia helmiä, kuten Tandbergin vahvistin ja Voima-radio. Kunnostetuilla ja testatuilla laitteilla on kuukauden takuu. 

Vintage-laitteiden muotokieli puhuttelee niin hifikiihkoilijoita kuin tavallisia kuluttajia, mutta myös soundilta halutaan jälleen luonteikkuutta: digitaalisuudesta palataan tunnelmalliseen perusstereoon. Classic Audion vintage-laitteilla saa kotiin persoonallisen soundin.

6. LONGITUDI, Korkeavuorenkatu 3, longitudi.fi

Herrasmiehen kirjasto viimeistellään vanhoilla kelloilla, karttapalloilla, teleskoopeilla ja merellisellä antiikilla. Niitä löytyy kelloseppien perustamasta Longitudista, joka on erikoistunut antiikkikellojen korjaukseen ja kunnostukseen. Liikkeen seinä-, kaappi- ja pöytäkellot ovat peräisin pääosin 1700–1800-luvuilta. Arvostettujen valmistajien ajannäyttäjät on rakennettu mestarillisesti ja viimeistelty pienintä yksityiskohtaa myöten.

”Minua on aina kiinnostanut paitsi historia myös esineiden tyylihistoria. Jokaisella kellolla ja aikakaudella on oma tarinansa”, sanoo antiikkikelloseppä Vesa Hyvärinen.

Longitudin kellosepät tuntevat kunnostamiensa kellojen tarinat hyvinkin tarkasti.

7. GÖTAN MAAILMA, Tarkk’ampujankatu 4, 044 747 7788

”Minulle on tärkeää löytää jokaiselle myymälleni esineelle koti, jossa sitä arvostetaan. Oli esine sitten mehiläishoitajan savustuspullo, kynttiläsakset, viimeisen ehtoollisen laatikot tai muumioitunut kissanpentu”, sanoo Götan Maailman omistaja Thomas Hamberg.

Luonnonhistorialliseen antiikkiin ja menneen ajan omituisuuksiin keskittyneestä putiikista löytyy muun muassa täytettyjä eläimiä ja muuta biologianluokkien opetusvälineistöä, museoiden rekvisiittaa ja lääketieteellistä antiikkia. Suurin osa kunnostetuista esineistä myydään uniikeista ja oudoista tavaroista kiinnostuneille sisustajille, mutta esineitä päätyy takaisin opetuskäyttöönkin.  Götan Maailma järjestää myös työpajoja eläinten täyttämisestä innostuneille. Götan Maailma taitaa taksidermian niksit.

8. FOR LOVE OR MONEY, Punavuorenkatu 1, 041 476 0262

”Vanhoissa tavaroissa on sielu, ne eivät ole tusinatavaraa. Vielä 60-luvulla huonekalut tehtiin kestämään aikaa”, sanoo For Love or Moneyn perustaja Juhani Lehmus.

Entisen verhoilijan pikkuliike on sekoitus tunnettujen suunnittelijoiden tyylikkäitä klassikoita, veikeitä leluja ja huvittavia erikoisuuksia. Kaj Franckin juomalasien vieressä seisoo 50-luvun turkoosi Kobra-lankapuhelin, seinävalaisimessa hymyilee Mikki Hiiri ja kukallisen nojatuolin vieressä virnistää sähkökäyttöinen meksikolainen puuhevonen. Ikkunalla ohikulkijoille vilkuttaa vanhojen piirroshahmojen käsinukkerivistö. For Love or Moneyn hyllyillä on sulassa sovussa hauskaa ja kaunista.

9. RAKENNUSAPTEEKKI – Byggnadsapoteket, Korkeavuorenkatu 8, rakennusapteekki.fi

Mistä apua, kun vanhan kaakeliuunin luukku hajoaa, edellinen asukas on hävittänyt asunnon alkuperäisen peilioven tai isoäidiltä peritystä valaisimesta särkyy muutossa lasikupu? Rakennusapteekin varaosapankista, tietenkin. Vaikka 20 vuotta toiminut pankki sijaitsee fyysisesti Billnäsissä, varaosia kuljetetaan päivittäin Helsingin liikkeeseen. Varsinkin vanhoille heloille ja sähkökalusteille on kysyntää. 

”Meiltä löytyy vastaavia tuotteita myös uustuotantona. Osat on valmistettu mahdollisimman tarkasti alkuperäisen mukaisiksi, raaka-aineita myöten. Korjaamme myös vanhaa ja räätälöimme tuotteita asiakkaiden toivomusten mukaan”, sanoo Rakennusapteekin Jari Ahlqvist. Rakennusapteekista löytyy lääkkeitä vanhan talon vaivoihin.

10. KOOPERNU, Pursimiehenkatu 15, facebook.com/kooPernu

Lähinnä 50-60-lukujen uniikkeihin käyttöesineisiin ja elegantteihin huonekaluihin erikoistuneessa kooPernussa kaikki on ranskalaista, lattialla kuorsaavaa ranskanbulldoggia myöten. Astioissa katse kiinnittyy ensimmäisenä kauniisiin lasiesineisiin, kuten laakeisiin samppanjalaseihin ja jääpala-astioihin, hyllylle kasattuihin metallisiin sorbettikulhoihin ja värikkäisiin emalikannuihin. Tarjoiluvaunujen, lehtitelineiden, tuolien ja pikkupöytien muotokieltä yhdistää ajalleen tyypillinen eleettömyys, mittasuhteiden täydellisyys ja rohkeatkin värit. 

Liikkeestä löytyy lisäksi pieni valikoima kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita.Tyylikkäät ranskalaiset tarjoiluvaunut ja lehtitelineet kuuluvat kooPernun aarteisiin. Niiden metallivärinä on käytetty usein kultaa.

11. FARGO VINTAGE, Fleminginkatu 20, fargoshop.fi 

”Myyn kaikenlaista jännää kamaa, jossa saa olla jotain överiä. Olen aina tykännyt paitsi kauniista myös rumankauniista”, sanoo Fargon kauppias Harry Juutela.

Designlamppujen, vanhojen senkkien ja klassikkotuolien välistä löytyy pienellä tutkimisella esimerkiksi purkka-automaatti ja vanha kampaamon hiustenkuivaaja. Huonekaluissa kauppiasta puhuttelee 50- ja 60-lukujen muotokieli, ja tunnettujen suunnittelijoiden lisäksi hän arvostaa kotimaisten tehtaiden laatuhuonekaluja. Fargosta löytyy myös astioita, persoonallisia pienesineitä sekä vanhoja bändi- ja elokuvajulisteita. Nurkassa asiakkaat selailevat vinyylilevyjä vanhan Suomi-iskelmän tahdissa. Fargo Vintagessa on monipuolinen valaisinvalikoima.

”50- ja 60-luvuilla tehtiin laatuhuonekaluja, jotka kestävät aikaa edelleen”, sanoo Fargo Vintagen Harry Juutela.

12. PAPERSHOP, Fredrikinkatu 18, papershop.fi

Helsingin sympaattisin paperikauppa tarjoaa ideoita myös kotiin, julisteista seinäkalentereihin ja tapetteihin. Monet liikkeen tuotteet painetaan kierrätyspaperille, ja Papershopin työpajoissa tehdään paperikukkaoksia, mobileita ja kirjansidontaa kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. 

”Paperissa kiehtovat perinteet ja käsin kosketeltavuus. Hyllyjä ja laatikoita päällystämällä tai viirinauhoja askartelemalla saa piristettyä sisustusta pienellä vaivalla”, sanoo Papershopissa työskentelevä Fanni Ahvenainen. 

Kannattaa tutustua myös myymälän nettikauppaan. Papershopista löytyy kodin seinälle tapetteja ja taidetta.

13. EVOLUM, Hämeentie 103 (2. krs), evolum.fi

Jukka Isotalon persoonalliset viini-, snapsi-, likööri- ja vesilasit valmistetaan käsityönä kierrätyslasista. Materiaali on peräisin sellaisista lasipulloista, joita ei täytetä Suomessa uudelleen.

”Pelastan pulloja, jotka menisivät murskattaviksi, lasivillan valmistukseen tai maantäyttöaineeksi. On tuhlausta heittää hukkaan energia, joka on sitoutunut pulloon sen valmistuksessa”, Isotalo sanoo. 

Pullon muotokieltä hyödyntävät, funktionaaliset ja pelkistetyt lasit Isotalo kuvioi hiekkapuhaltamalla. Juomalasien lisäksi Evolumin tuoteperheeseen kuuluu purnukoita, tarjoiluastioita, maljakoita, kynttilänjalkoja ja valaisimia. Evolum on tehnyt kierrätyslasituot-teita vuodesta 1989.

14. ARTEK 2ND CYCLE AND VINTAGE, Pieni Roobertinkatu 4–6, 2ndcycle.artek.fi

Hyvää ei kannata keksiä uudelleen. Niinpä Artek alkoi ostaa valmistamiaan tuotteita takaisin ja perusti 2nd Cycle -vintagemalliston. Sen valikoimiin pyritään löytämään ensisijaisesti tuotteita, jotka eivät ole enää tehdastuotannossa.

Erottajan tuntumassa sijaitseva 600 neliön kellaritila on täynnä klassikkoaarteita, kuten Alvar Aallon, Ilmari Tapiovaaran, Yrjö Kukkapuron ja Arne Jakobsenin huonekaluja. Valikoimiin kuuluu myös valaisimia, mattoja, keramiikkaa, aterimia ja grafiikkaa. 2nd Cycle -hanke on osa Artekin ympäristöajattelua.

 

15. GLOBE HOPE SHOP KISELEFF, Aleksanterinkatu 28, globehope.com

Ekologisesta tuotannostaan palkittu ja kierrätystekstiileistään tunnettu Globe Hope tuli kauan sitten ulos vaatekaapista: suomalaispioneerin valikoimista löytyy tuotteita myös kotiin, keittiöön ja puutarhaan. Esimerkiksi armeijatekstiileistä tehdyt leipäkorit, esiliinat, patakintaat ja koristetyynyt ihastuttavat yksinkertaisella reippaudellaan. Tarjottimien laminointipintojen alla leikittelevät vanhojen tapettien ja kierrätyskankaiden kuosit. Globe Hopen tuotteita voi ostaa myös verkkokaupasta.

16. KRUUNA, Maurinkatu 8–12, kruuna.fi

40–60-lukujen suomalaiseen designiin keskittynyt Kruuna tunnetaan priimalaadusta ja nostalgisesta tunnelmastaan. Kodinomaisessa tilassa huonekalut on aseteltu ryhmiin, astiat vitriineihin, värikkäät tyynyt linjakkaille sohville ja taide-esineet lipastojen päälle. Nurkassa seisoo jalkalamppu ja seinällä hehkuu paksu ryijy. Taustalla soi vanha haitarimusiikki.

”Esineiden muodot ja tunnelmat ovat meille tärkeitä, emmekä tee laadun suhteen kompromisseja: astiat ovat aina ehjiä, tekstiilit puhtaita, valaisimet toimivia ja huonekalut uudelleenverhoiltuja”, sanoo Kruunan toinen omistaja Pasi Pusa.

Kauppias kannustaa panostamaan sisustuksessa laatuun ja luottamaan omaan makuun: persoonallinen koti syntyy erilaisten tyylien yhdistämisestä. Kruuna osoittaa, että Suomesta voi tehdä edelleen uskomattomia sisustuslöytöjä.

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Lemmenloma Hangossa
3H+K Artikkeli
200 naapurin piha
3H+K Artikkeli
Kahdeksas päivä selvisi saneerauksesta
Blogikirjoitus
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä