Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Sitruunaa, sokeria ja omenamehua tai kuplavettä”, seitsemänvuotias Mimi Alén luettelee kotitekoisen limonadinsa aineksia ja halkoo samalla sitruunoita puristettaviksi.

Välillä hän lipaisee mehua suuhunsa. Eikö se ole aika kirpakkaa?

”Ei, vaan sitruuna on just hyvää”, Mimi vastaa.

Mimin isä, kokki ja ravintoloitsija Henri Alén seuraa vierestä työskentelyä. Tytär operoi tottuneesti huipputerävällä japanilaisella Mac-veitsellä.

”Lapsen veitsen pitääkin olla terävä, mutta on hyvä, jos siinä on tylppä kärki. On myös tärkeää, ettei kahva luista”, Alén sanoo. 

Ravintola-alan viisauden mukaan pahimmat onnettomuudet sattuvat tylsällä veitsellä.

Alénin kotikeittiön vaikuttava veitsikokoelma paljastaa, että Helsingin Pakilassa sijaitsevassa asunnossa kokkaa ammattilainen. Muuten Alénin, hänen vaimonsa Terhi Oksanen-Alénin ja Mimin keittiö on hyvin tavallinen rivitalon keittiö, vaaleasävyinen ja kotoisa. Jääkaappi-pakastimen ovet ovat täynnä Mimin kuvia, piirustuksia, magneetteja ja muistilappuja. Pöydänkulmalla leviää epämääräinen kasa pikkutavaraa ja ikkunasta näkyy pihaa hallitseva trampoliini.

Arkisin tässä keittiössä valmistuu nopeahkoja perusruokia, usein moneksi päiväksi kerrallaan. Jääkaapista löytyy paljon raaka-aineita, muttei muita eineksiä kuin nakkeja. Luomujauhelihaa ja Mimin lempileivänpäällistä, palvikinkkuleikkelettä, on kylmässä melkein aina. Täällä tehty kotiruoka on myös suhteellisen kevyttä. Pöydässä on kyllä makaronilaatikkoa ja uunilohta, mutta usein myös salaattia. Joskus mennään pelkällä salaatillakin ja eilispäivän jämillä. Alén tekee selvän eron ravintola- ja kotikokkauksen välille. 

”Kokkaan kotona aika suoraviivaisesti, enkä pidä monen maun sekoittamisesta. Pitää olla selkeää ja yksinkertaista”, Alén selostaa.

Vanhemmiltaan tarkan makuaistin perinyt Mimikin pitää makujen selkeydestä. Hänen vakioherkkujaan kotona ovat hapankorput, paistettu kala sekä mummin ja papan poimimat marjat, usein jäisinä suoraan pakasterasiasta. 

Keittiön ja olohuoneen erottaa kattoon asti ulottuva hyllykkö. Hyllyltä hehkuva violetti valo tulee avaruusalusta muistuttavasta Plantui-älypuutarhasta, jossa voi kasvattaa salaattia ja muuta vihreää ympäri vuoden, ilman multaa. Alén käy nappaamassa suomalaiskeksinnöstä rapean paksoinlehden ja pistää sen suuhunsa. 

”Näin tulee automaattisesti syötyä tuoretta ympäri vuoden”, sesonkeja ruoanlaitossa korostava kokki sanoo.

Plantui-kuplan vieressä hyllyssä keinuu keittiön toinen erikoisuus, pieni ikiliikkuja-Elvis, joka on Alénin ystävien tuliainen maailmalta. Kauniiksi alati ketkuavaa mini-Elvistä ei voi kehua, mutta uskollisen Elvis-fanin keittiöstä löytyy sillekin paikkansa. 

”Onko jo tarpeeksi makeaa?” Alén kysyy, kun Mimi on lisännyt sokeria ja maistelee limonadiaan.

Alénin mukaan limonadi on yksinkertaisuudessaan loistava tapa opettaa lapselle makuja ja niiden tasapainoa: jos laittaa liikaa sokeria, se peittää kaiken alleen. Ainesten suhteet oppii vain kokeilemalla. Limonadia Mimi tekee usein ollessaan isän kanssa kahdestaan kotona.

”Se on vähän sellainen meidän juhlajuomamme”, Alén sanoo.

Mimi osallistuu muuhunkin ruoanlaittoon mielellään, hän pitää esimerkiksi simpukoiden pesemisestä. Simpukat ovat yksi Mimin lempiruoista.

”Olen tehnyt sydämenmuotoisia lihapulliakin. Ja hedelmäsalaattia. Siihen tulee omenaa, viinirypäleitä ja banaania”, Mimi kertoo. 

Viimeksi tytär ja isä tekivät yhdessä appelsiinikakun. Resepti löytyi The Silver Spoon -klassikkokeittokirjan lastenversiosta. 

”Se oli ihan helppoa.”

Alén näkisi mielellään Mimin kokkaavan enemmänkin. 

”Liikaa ei saa painostaa, koska sitten käy niin, ettei hän varmasti innostu. Lapsille tyypilliseen tapaan välillä kokkausintoa on valtavasti, välillä ei yhtään”, Alén sanoo ja nauraa. 

Koko perhe tekee joskus yhdessä myös sushia. Kun mennään ulos, sushit maistuvat japanilaisessa Kotossa, mutta kaikista ravintoloista Mimin suosikki on isän Muru-ravintola. Pitkän pyytelyn jälkeen Mimi pääsi myös McDonald’siin. Tytön suupielet vääntyivät kuitenkin hampurilaisen maistamisen jälkeen alas ja purilainen jäi syömättä. Mimi ei voinut kokemuksen jälkeen ymmärtää, miksi kaverit haluavat mäkkäriin syömään. Onneksi isä grillaa kotigrillissä parempia hampurilaisia. 

  • Henri Alén, 37, kokki, ravintoloitsija (Muru, Pastis, Hodari & Hummeri), innokas ruokakeskustelija ja twiittaaja
  • Perheeseen kuuluvat vaimo Terhi Oksanen-Alén ja tytär Mimi, 7.
  • Keittiössä ”Maustehyllyssäni on aina tabascoa.”
  • Kaupassa ”Kyselen usein tuotteista asiantuntevilta kauppiailta.”
  • Vuoden ruokakirja -keittokirja on Henri Alénin ja tämän jutun kirjoittajan Annukka Oksasen tekemä. Kirja ilmestyi keväällä 2015.

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Yllättävän ihana Vorssa
3H+K Artikkeli
Isä, tytär ja terävä veitsi
3H+K Artikkeli
Taakse jääköön tavarakaaos
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä