Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Puupöydän päällä lepää iso työlauta, terävä veitsi ja muutama kappale porsaan ulkofileitä. Yksi niistä on saamassa kohta kunnon käsittelyn. 

”Hakkaa, hakkaa!” kannustaa Alexander Gullichsen.

Poika Erik nostaa lihanuijan ilmaan. Sitten nuija iskee pehmeään pihviin niin että pamahtaa. Kerran, toisen, kolmannen, kahdeksannen. 

Jos ei tietäisi, että täällä tehdään wieninleikkeitä, saattaisi kuvitella, että helsinkiläiskaksiossa hakataan halkoja.  Ravintoloitsija ja Safkaa-ruokakirjoista tuttu kokki Alexander Gullichsen muutti vuoden alussa uuteen asuntoon Ullanlinnaan, melkein Maxill-ravintolansa yläkertaan. Erik asuu hänen luonaan joka toinen viikko, ja silloin he laittavat ruokaa ja syövät yhdessä päivittäin. 

”Erik tulee viideltä himaan, sitten on läksyt ja puoli tuntia peliaikaa. Sen jälkeen syödään ja pelataan vaikka lautapeliä. Jos ulkona on puuterilunta, mennään pulkkamäkeen.”

Viikonloppuisin syödään yhdessä perheen tai tuttavien kanssa. Lautasella piipahtaa perusruokaa: pihvejä, lihapullia ja omeletteja. 

”Tässä villissä kokkiohjelmien maassa roolini on tehdä klassista arkiruokaa. Kryptisten keitosten sijaan teen tunnistettavaa ruokaa jolla on nimi, kuten paistettua kalaa ja haudutettua pinaattia", Gullichsen sanoo.

Isän ja pojan kulmakeittiö on uudessa kodissa olohuoneen ja makuuhuoneen välissä. Yhdellä seinällä roikkuu metallikauhoja ja kattiloita, keraamisen lieden päällä on punainen paistinpannu. Työtasolla makaa puulautasen päällä tomaattia, sitruunaa ja valkosipulia. Kulhossa on kasa luomukananmunia. Pieni keittiö on vaatimaton ja vielä keskeneräinen, mutta ei kokki sinne paljoa kaipaakaan. 

”Iso työlauta ja pirun terävä veitsi. Kaksi kattilaa ja yksi paistinpannu. Pari lastaa, muutama kulho, yksi vispilä, raastin, iso tiskiallas ja keittiöpyyhkeitä”, Gullichsen luettelee.

Mutta yksinkertaisten asioiden ystävän keittiöstä paljastuu kiinnostavia detaljeja, kuten isoisoisän vaimon Iines Gullichsenin hopeahaarukoita ja hopealusikoita vaakunan kera. Työtason kuluneesta kuparikattilasta sojottaa korianterin, rosmariinin ja timjamin oksia. Vieressä nököttää kaunis karkeapintainen kivimortteli eli huhmare, jota Gullichsen käyttää joka päivä.

”Murskaan siinä pähkinät rasvaisen aamujogurtin sekaan ja avokadot avokadopastaan”, hittireseptin luonut Gullichsen sanoo ja jää tutkimaan painavaa huhmaretta. 

”Olenkohan muuten pöllinyt tämänkin äitini Peggyn keittiöstä?”

Äidiltään Gullichsen on perinyt sekä intohimonsa ruokaan että monta keittiön käyttötavaraa. Yksi arvokkaimmista on 20 vuotta vanha vetoespressokeitin La Pavoni, jonka Gullichsen on vastikään tuonut vintiltä sisälle. Aamuisin ja iltapäivisin Gullichsen juo luomutäysmaidosta tehtyä cappuccinoa, päivällä espressoa. Kahvin hän jauhaa itse. Nyt Caffé Monterivan myllyssä on sisilialaisia kahvipapuja.

”Vastajauhetun tummapaahtoisen kahvin tuoksu tuo mieleen lapsuuden. Vanhempani ostivat aina kauppahallista tummaa kahvia, joka jauhettiin paikan päällä sopivan karkeaksi pressopannuun.”

Gullichsenin mielestä kolmen ruokareseptin hallitseminen tekee kotikokista hyvän. Viidellä pääsee jo tosi pitkälle. 

”Moni ruoka alkaa sipulin kuullottamisella. Sipulia ei tarvitse osata leikata niin kuin televisiossa, että kädet irtoaa. Voi aivan hyvin käyttää sipulileikkuria”, kokki sanoo.

Ruoanlaitosta tulisi nauttia, eikä siinä saisi olla liikaa latausta. Ruoka ei voi olla laihduttavaa, ravitsevaa ja aasialaista yhtä aikaa. 

”Moni ei uskalla laittaa rasvaa tarpeeksi ja siksi ruoasta tulee helposti kuivaa. Voita ja öljyä ei kannata pelätä.”

Erik nostaa nuijitun possunleikkeen kulhoon ja kierittää sen vehnäjauhoissa valkoiseksi. Sitten hän upottaa pihvin kananmunaan ja pyörittelee sen vielä korppujauhoissa. Gullichsen kuorii kurkkua kaveriksi.

”Wieninleike on yksi lapsuuteni suosikkiruoista”, Gullichsen kertoo. 

”Se on hyvä tapa esitellä lihaa lapsille, sillä liha on leivitetty ja täysin murea. En kestänyt lapsena säikeistä lihaa ollenkaan.”

Isä laittaa useimmiten ruokaa molemmille, mutta myös Erikillä on omat bravuurinsa, kuten kurkkusalaatti, leivityshommat ja pihvien nuijiminen. 

”Kurkkusalaattiin tulee suolaa, pippuria, oliiviöljyä ja sitruunaa. Erik sanoo aina, että ruokaan pitää laittaa jotain happoa. Mitä ihmettä se edes tarkoittaa?” Gullichsen sanoo ja nauraa. Sitten hän virnistää pojalleen, joka pudistelee vieressä päätään.  

”Erik on tainnut katsoa liikaa kokkiohjelmia.” 

Alexander Gullichsen

  • 51, kokki, ravintoloitsija ja ruokakirjailija
  • Erikin, 7, lisäksi Gullichsenilla on kaksi aikuista lasta, Valter ja Matilda.
  • Keittiössä ”Kaapeissani on aina voita, oliiviöljyä, sipulia, valkosipulia ja luomukananmunia.” 
  • Kaupassa ”Lihani ostan kivijalkakaupasta marinoimattomana palana, jonka leikkaan ja maustan itse. Tykkään käydä ruokakaupassa joka päivä, en hanki mitään varmuuden vuoksi jääkaappiin homehtumaan.”

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Taakse jääköön tavarakaaos
3H+K Artikkeli
Kahdeksas päivä selvisi saneerauksesta
Blogikirjoitus
Hyvä ero syntyy sopimalla
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä