Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Avohyllyillä seisoo näyttävissä riveissä lasipurkkeja, joihin on säilötty riisiä, puukanelia ja sichuaninpippuria, kuivattuja viikunoita, chilihiutaleita ja sieniä. Työtasolla tuhahtelee ahkerassa käytössä oleva painekeitin. Munkkivuorelaisen rivitalohuoneiston keittiöstä avautuu ovi aidatulle pihalle, jonka kevätaurinko on värjännyt kirkkaanvihreäksi. Parsonrussellinterrieri Kapu säntäilee edestakaisin ja kantaa palloa sitkeästi isäntänsä jalkoihin.

Sukat kuuluvat Street Gastron perustaneelle Pertti Kallioiselle, joka pyörii eksyneen näköisenä keittiössään. Hän huomaa olevansa vain tiellä, kun puoliso Wei Zhou esivalmistelee päivällisruokaa: viipaloi purjoa, pilkkoo paprikaa, hienontaa korianteria, murskaa inkivääriä morttelissa. 

”Vanhempani eivät ensin uskoneet, että teen ruokaa, koska kotona en koskenutkaan paistinpannuun. Kiinassa ulkona syöminen on niin helppoa ja halpaa. Aloin kokata vasta kuusi vuotta sitten muutettuani Suomeen”, Sichuanista, Qingdaon kaupungista kotoisin oleva Zhou sanoo.

Oli pakko, sillä täältä ei saanut aitoa kiinalaista ruokaa. Zhou innostui tosissaan ruoanlaitosta, etsi netistä reseptejä ja oppi mestarikokiksi. Nyt on ihan tavallista, että hän valmistaa monen ruokalajin arki-illallisen tai pyöräyttää parissa tunnissa pakkasen täyteen wontoneja kiireisten päivien varalle. 

”Wei kokeilee jatkuvasti jotain uutta. Itse en jaksa töiden jälkeen enää kokata, enkä ikinä tekisi ravioleja huvikseni”, Kallioinen sanoo virnistäen.

Ammattikokin kotibravuureja ovat runsaat viikonloppuaamiaiset, ruokaisat salaatit ja mausteiset thairuoat, kuten papaijasalaatti ja nopea nuudelikeitto. Yhdessä pariskunta innostui hiljattain korealaisesta keittiöstä. Zhou malttaa tuskin odottaa, että pääsee testaamaan kananmunalla ja cheddarilla suurustettua kanakeittoa. Kapu on jo ehtinyt kyllästyä ruokajuttuihin ja laiskoihin leikittäjiinsä. Nyt saa kyytiä kimeästi vinkuva muovilelu.

Kääntäjäksi opiskeleva tyttö ja kokkina työskentelevä poika menivät ensitreffeille Australiassa. Tyttö valitsi ravintolan ja poika oli ällikällä lyöty, myös raikkaan mausteisesta ruoasta.

”Vaikka tunsin aasialaista keittiötä, sichuanilaisesta ruoasta en tiennyt mitään. Keittiön voimakkaat, hienot maut perustuvat tuoreisiin raaka-aineisiin, mausteiseen pippurisuuteen ja fermentoituihin pikkelseihin”, Kallioinen kertoo.

Hän kaivaa jääkaapista ison, muovisen 7up-pullon, jossa on pikkelöintiin tarkoitettua kastiketta. Sen 98 vuotta vanha pohja on peräisin Zhoun kummitädin äidiltä.Monet maailmalle avatut kiinalaisravintolat tarjoavat kantonilaista ruokaa länsimaisittain. Autenttinen kiinalainen keittiö tunnetaan huonosti, vaikka Zhoun mukaan paikalliset ruoat ovat yksinkertaisia valmistaa. Kun kaappiin noutaa etnisestä marketista perusraaka-aineet, kuten mustapaputahnan ja pikkelsit, lähikaupan aineksista syntyy hetkessä hyvää kiinalaista.

”Valkosipulilla, inkiväärillä ja purjolla pärjää pitkälle”, Zhou selventää tiristäessään pannulla ohuita possunkylkipaloja isänsä reseptin mukaan. 

Street Gastron Pertti Kallioinen ihastui sichuanilaisen keittiön raikkauteen ja mausteisiin. Puoliso Wei Zhou rakastaa anoppinsa maukasta lihakeittoa. Pariskunta avaa kesäkuussa kiinalaisen pikaruokaravintolan Helsingin Kamppiin. Mad Wokin maut perustuvat autenttiseen sichuanilaiseen kotikeittiöön.

Tekeillä on sichuanilaisen keittiön superklassikko, kahdesti kypsennetty possu. 

Muun muassa tämän annoksen äärellä pariskunta kypsytteli vähitellen ideaa yhteisen ravintolan perustamisesta. Molemmilla oli kova hinku osoittaa, että kiinalainen keittiö on muutakin kuin kiisselimäisiä hapanimeläkastikkeita. Samoilla linjoilla oli Kallioisen yhtiökumppani Pasi Hassinen.

”Pasin kanssa Kiinassa reissatessamme tajusimme, että Wei tekee kotona parempaa ruokaa kuin monet ravintolat paikan päällä”, Kallioinen sanoo.

Se on helppo uskoa, kun pöytä täyttyy herkullisesti tuoksuvista ruoista, riisikulhoista, dippikupeista ja riisiviinasnapseista. Klassikkopossun lisäksi tarjolla on Zhoun isoäidin reseptillä tehtyä suolalihaa ja höyrytetyistä munakoisoista valmistettua salaattia.

”Kiinalaista kotiruokaa. Juuri sellaista, mitä tarjoamme tulevassa ravintolassamme”, Zhou toteaa hymyillen ja nappaa puikoilla paprikanpalan suuhunsa.

Ajatus kiinalaisravintolasta nimittäin konkretisoituu kesäkuussa, kun Kampin keskuksen alakertaan avataan kuusi pikaruokaravintolaa. Yksi niistä on Street Gastron ja Zhoun perheen omistama Mad Wok, jonka maut ovat lähtöisin tästä munkkivuorelaiskeittiöstä. Ja sydän Sichuanin maakunnasta. 

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Kahdeksas päivä selvisi saneerauksesta
Blogikirjoitus
Pääseekö keskiluokka varakkaiden imuun?
Blogikirjoitus
Maalaisromanttinen sisustus
Ideagalleria
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä