Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Ilmassa leijailee paahtuneiden pinjansiementen tuoksu, vihreät pavut höyryävät sihdissä. Monitoimikoneen surinaa komppaa kattilankannen papatus kaasuliedellä. 

”Kasvisruoan tekemiseen on kolme tärkeää sääntöä: mausta hyvin, älä kypsennä liikaa ja muista hapot sekä bitterit. Monista kasviksista tulee kypsennettäessä makeita, ja suolan sijaan makua kannattaa tasapainottaa sitrushedelmillä ja etikoilla. Keittiössäni on aina myös juuri- tai varsiselleriä, joilla saa ruokaan kitkeryyttä”, sanoo Alex Nieminen ja kaapii nuolijalla vihreää mönjää kulhoon. 

Tahna sisältää kolmekymmentä kuukautta vanhaa parmesaania, tuoretta kotimaista basilikaa, sitruunamehua, paahdettuja pinjansiemeniä ja toscanalaista oliiviöljyä. Niemisen perheen illalliseksi on valmistumassa ligurialainen kevätpasta, johon tulee pestoa, papuja ja perunoita. Resepti löytyy tuoreesta Vege!-kasviskeittokirjasta, jonka Nieminen teki yhdessä Riikka Sukulan kanssa. Sen ensimmäinen painos myytiin loppuun viikossa. 

Nieminen tunnetaan mainostoimistomiehenä, televisiojuontajana ja radion tiski-jukkana. Kasvissyöjä hänestä tuli vahingossa. 

”21-vuotiaana minun piti vatsaongelmien takia jättää liha. Äitini ei osannut keittää edes riisiä, joten opettelin laittamaan kasvisruokaa itse, kantapään kautta.”

Kun Nieminen olisi saanut syödä taas lihaa, ei sitä enää tehnyt mieli.

Helsinkiläisasunnon avaran keittiön keskellä on valtavan kokoinen ruokapöytä. Viereisen astiakaapin päällä lepää dj-setti vinyyli- ja cd-soittimineen, seinällä roikkuu Tuukka Kosken ottama valokuva New Yorkista. Ruoalle vihkiytymisestä kertovat keittiön hyllyistä pursuavat kymmenet keittokirjat. Kansissa vilisevät Jerusalem, Istanbul, Libanon, Lähi-itä ja Italia, sivujen välistä vilkkuvat neonpunaiset tarralaput. Työtasolla on isoja purkkeja jeeraa, sarviapilansiemeniä, curry-lehtiä ja muita eksoottisia mausteita. 

Niemisen mukaan Suomessa kokit koulutetaan klassiseen ranskalaiseen keittiöön, jossa kasvikset ovat aina sivuroolissa, pelkkiä lisukkeita. Kasvisruokia tehdessä kiinnitetään myös liikaa huomiota proteiininlähteisiin hyvän maun sijaan. 

”Onhan vehnässäkin proteiinia”, ruokakirjailija muistuttaa.

Nieminen suhaa lieden, jääkaapin ja työtason väliä kuin formulakuski. 25 vuoden aikana hänestä on kouliintunut etevä kasviskokki. 8-vuotias Meimi-tytär on kasvanut kasvissyöjäksi ja tyttöystävä Alina Kulokin syö nykyään lähinnä kasviksia. Tänä iltana illallispöydässä istuu myös Niemisen äiti Seija Telaranta, joka on tullut kylään Tampereelta.

”Keittiöstä on tullut kodin uusi salonki, jossa kotikokki pärjää, kun on tarpeeksi työskentelytilaa ja terävät veitset. Itse tykkään Swiss Diamondin kattiloista ja paistinpannuista, eikä hyviä tarjoiluastioita voi koskaan olla liikaa.”

Vanha Arabian pastakulho tömähtää pannunaluselle, jonka Nieminen sai puuseppänaapuriltaan kiitokseksi currylehtilainasta. Kulo kattaa pöytää. 

”Minua kutsutaan perheen jätemyllyksi. Tykkään laittaa ruokaa jääkaapin jämistä. Tai sitten Alex ohjeistaa, että raasta juusto”, Kulo sanoo ja nauraa. 

Pöytään ehtineen Meimin bravuuri on täytekakut. Vieressä istuva isoäiti muistelee, että myös Meimin isän ruoanlaittoinnostus alkoi nuorena. 

”Lomalla Sisiliassa söimme luonnonkivi-pizzeriassa, jossa isä ja poika heittivät pizzapohjia ilmaan. Se teki lähtemättömän vaikutuksen 8-vuotiaaseen Alexiin. Kun pääsimme mökille, Alex teki leivinuunissa pizzat koko suvulle.”

Pizzainnostus ei ole vieläkään hälventynyt. Viime heinäkuussa Nieminen vietti hikisen pizzaperjantain keittiössään, kun Vege!-kirjaan otettiin viimeisiä ruokakuvia.

”Aloitimme aamuseitsemältä leipomalla pataleipää ja jatkoimme pizzoilla. Lopputuloksena 300-asteinen uuni oli päällä yhdeksän tuntia putkeen ja keittiössä oli lähes 39 astetta lämmintä. Illalla pakkasimme pizzat mukaan ja painelimme merenrantaan syömään.”

Klop! barolo-punaviinipullo aukeaa. Nieminen tarjoilee ruokaa ja rupattelu hiljenee toviksi. Pasta katoaa lautasilta nopeasti parempiin suihin. Meimi pyytää lisää.

”Alexin isoäiti oli maalaistalon emäntä, joka tykkäsi seurata kuinka hänen ruokansa maittaa. Alex letitti mummun kanssa pullapitkot ja leipoi hiivaleipää, jonka päälle tehtiin risti”, Telaranta sanoo.

”Tiedätkö äiti, miksi se risti tehtiin?” Nieminen kysyy ja hörppää viiniä.

”Eikö se kertonut taikinan nousemisesta?” 

Nieminen nyökkää hyväksyvästi. On se äitikin tainnut jotain ruoanlaitosta oppia. Pojaltaan, ehkä. 

  • Alex Nieminen, 46, kasvisruoka-kirjailija, mainosmies, dj ja sukeltaja
  • Perheeseen kuuluvat tytär Meimi, 8, ja tyttöystävä Alina Kulo.
  • Vegekeittiössä: ”Arvostan huippukasviskokki Pietro Leemannin ohjeita makujen tasapainosta. Maustamisen lisäksi tärkeää on sopiva kypsyys ja hyvä purutuntuma.”
  • Ruokakaapissa: ”Käytän keittiössäni paljon papuja ja linssejä. Kotonani on aina sitruunaa, etikoita, selleriä ja purkillinen jeeraa. Suosikkikasvikseni on munakoiso.”

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Maailman halvin henkivakuutus
3H+K Artikkeli
Libanonilainen papupata
3H+K Artikkeli
Kolme huonetta ja toimitusjohtaja
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä