Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Tummat hirsiseinät antavat keittiölle jykevät raamit ja räsymatot väriä harmaalle lankkulattialle. Pitsinauhat somistavat vanhoja avohyllyjä, joilta löytyy siisteissä riveissä teetä, kahvia ja mausteita. Puuliedeltä leviää keittiöön uusien perunoiden tuoksu.

Vaaleanpunainen pelargonia tuijottaa ikkunalla vihreää metsämaisemaa, jonka sumentaa tiheä kesäsade. Ikkunalaudalla juttelee pieni radio. 

”Meillä on keittiössä aina radio päällä, enimmäkseen kuuntelen Yle Suomea”, sanoo Anton&Anton-ruokakauppaketjun perustaja ja ruokavaikuttaja Niina Hietalahti.

Muuten talossa on hiljaista. Reilun vuoden ikäinen Risto nukkuu päiväunia, 10-vuotias Anton pilkkoo keskittyneesti kananmunia ja 11-vuotias Elli etsii pihalta ruohosipulia. Hietalahti tekee puuliedellä valkokastiketta mummun ohjeen mukaan.

 

”Papan synnyinkoti on tässä Iittalan lähellä, oman kesäpaikan hankimme kaksi vuotta sitten. Vietämme täällä viikonloput toukokuun alusta syyskuun loppuun ja kesät käytännössä kokonaan, sillä mieheni Ville käy täältä käsin Helsingissä töissä.”

Kesäasunnon hankinta oli enemmän heräteostos kuin pitkän etsinnän tulos, mutta iso hirsitalo tuntui heti omalta. Suurin osa irtaimistosta huonekaluineen, mattoineen ja astioineen kuului kauppaan, muu tarvittava hankittiin kirpputoreilta. Hietalahti haluaa kunnioittaa talon alkuperäistä henkeä. Kun taloon saatiin kesällä juokseva vesi, astianpesukone piilotettiin tiskipöydän verhon taakse. Eteisen portaikon alle on suunnitteilla vanhanaikainen ruokakomero. Seinään nojaava pizzalapio saa vielä odottaa pihauunia. 

Niina Hietalahti perusti ruokakauppa Anton&Antonin vuonna 2008. Hän viettää perheineen kesäkuukaudet Iittalassa, 1900-luvun alun hirsitalossa.

Keittiötasolla on iso kulhollinen luomumunia. Niitä löytyy tästä keittiöstä aina, samoin hyvää kahvia, sitruunoita, mustaleimaemmentalia ja ruotsalaista näkkäriä. Viimeksi Hietalahti täydensi kuiva-ainekaappia Järki Särki -kalasäilykkeillä ja Renée Voltairen monikäyttöisellä Lantpuljong-liemitiivisteellä. 

Hietalahti neuvoo Antonia ruohosipulin pilkkomisessa ja alkaa itse silputa tilliä. Sitä ei voi tässä keittiössä kuulemma käyttää liikaa. Kurkut Hietalahti paloittelee sapelinmallisella lempiveitsellään, jonka hän on vienyt joskus salaa äitinsä mökiltä. Terävien veitsien lisäksi tärkeimmät keittiövälineet ovat reilunkokoiset leikkuualustat, hyvät kattilat ja erikokoiset mutteripannut.

”Minulle käytännöllisyys on tärkeintä. Ville on esteettisempi, myös ruoanlaittajana, hän kokkaa enemmän iltaisin ja viikonloppuisin. Minä olen se lounasliisa.”

Kaupungissa Hietalahden arkikokkaus nojaa Anton&Antonin ruokakassiin, josta löytyvät raaka-aineet ja reseptit kolmelle päivälle viikossa. Maalla ruokailuja joutuu miettimään ja suunnittelemaan enemmän, myös kauppojen suppeamman valikoiman vuoksi. 

”Syömme täällä paljon salaatteja, kasviskeittoja, omeletteja, sieniä ja kalaa. Yksi klassikoista on sipatti, maidossa haudutetusta purjosta ja savukyljestä tehty kastike, jota syödään perunoiden kanssa. Jälkiruoaksi teemme kiisseleitä.”

Elli kaivaa esiin vanhan sifonin kerman vaahdottamista varten. Hietalahti kattaa pöytää yhdellä kädellä, toisella käsivarrella kikattaa päiväunilta herännyt Risto. Hiljaisuus on paennut lounasajan lähestyessä talon perimmäisiin nurkkiin. Jättimäisen tuvanpöydän ympärille mahtuu helposti tusinan verran ihmisiä, sen ääressä on luontevaa seurustella ja viettää yhdessä aikaa.

Helsinkiläisperheen ruokafilosofia perustuu laatuaineksista tehtyyn kotiruokaan ja kaikkiruokaisuuteen. Yhdessä syömisestä ei jousteta arkenakaan. 

”Antonin mielestä syömme maalla paremmat aamiaiset kuin kaupungissa. Se liittyy ehkä enemmän kiireettömyyteen kuin ruokaan, täällä on niin irti kaikesta. Vaikka meillä on maallakin rutiinit, syömiseen, kokkaamiseen ja leipomiseen on luonnollisesti enemmän aikaa.”

Syksyn tullen aikataulut kiristyvät taas. Kun arkikiireet puskevat päälle, Hietalahti turvautuu hyvällä omallatunnolla puolivalmisteisiin, kuten Kivikylän hernekeittoon.

”Yhdessä syömisestä en kuitenkaan jousta. Meillä ei ravata jääkaapilla, vaan syödään ruoka-aikaan. Tässä perheessä ei ole vaihtoehto olla syömättä samaa ruokaa kuin muut.”

Vielä on kuitenkin aikaa nauttia maaseudun kiireettömyydestä ison pöydän ympärillä. Uusista potuista, munakastikkeesta, silleistä, särjestä, mummonkurkuista ja paikallisesta ruisleivästä. Raparperikiisselistä kermavaahdolla.

Syömään! Ruoka on valmista. 

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Verkot vesillä Kalasatamassa
3H+K Artikkeli
Kiinalaista kotiruokaa
3H+K Artikkeli
Kahdeksas päivä selvisi saneerauksesta
Blogikirjoitus
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä