Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Usein kuolinpesä on kaksikerroksinen omakotitalo ulkorakennuksineen, joiden lisäksi tyhjennystä odottaa vainajan kesämökki. Kokopäivätyönäkin tavaran läpikäymiseen ja lajitteluun kuluu helposti kuukausia.

Jos et koe tarvetta paneutua edesmenneen jäämistöön tai jos aikasi ja voimasi eivät riitä, voit myydä irtaimiston hyvällä omallatunnolla luotettavalle kuolinpesän ostajalle. Vaikka tavarat olivat tärkeitä vainajan omassa elämässä, ne eivät velvoita sinua. (Eräissä intiaaniheimoissa on muuten tapana polttaa vainaja tavaroineen.) 

Jos päätät hoitaa urakan itse, arvioi aikataulusi realistisesti ja pilko urakka pienempiin osiin. Pyydä tarvittaessa apua ystäviltä, läheisiltä tai ammattijärjestäjältä.

Siivoa asunto ensimmäiseksi selkeästä romusta ja roskasta. Raivaa isot huonekalut pois tieltä ja hankkiudu eroon tavarasta,jota kukaan ei halua. Lahjoita myyntikelpoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai vie ne kierrätyskeskukseen. Kirpputorimyynti on usein työlästä ja tuottaa vaivaan nähden huonosti.

Lajittele tavarat, joilla on läheisille erityistä tunnearvoa. Jos tiedät, mitä muutperilliset haluavat, voit järjestää kunkin tavarat valmiiksi omiin laatikoihinsa.

Läheisen henkilökohtaisimpien tavaroiden läpikäyminen saattaa tuntua vaikealta, jopa pyhäinhäväistykseltä, niiden kierrättämisestä tai hävittämisestä puhumattakaan. Yritä muistaa, että käsittelet elotonta materiaa, jolle vain omat aivosi antavat merkityksiä. Varo, ettet päädy siksi haalimaan liikaa tavaraa omiin neliöihisi.

Ennen urakkaan ryhtymistä on hyvä pohtia, minkälaista muistoa vainajasta haluat vaalia. Ison tavaramäärän setviminen vaikuttaa nimittäin muistoihisi, halusit tai et. Pahimmassa tapauksessa alat inhota vainajaa, joka ei siivonnut jälkiään.

Mutta siivous voi myös auttaa surutyössä. Isämme jäi asumaan vuosikausiksi kotiin äitimme kuoltua, joten saatoimme siskoni kanssa käydä silloin tällöin äidin tavaroita ja kokoelmia läpi. Esimerkiksi 70-luvulla koostetut kasetit muistuttivat ihanasti lauantai-iltapäivistä, kun leivoimme äidin kanssa piirakkaa radiota kuunnellen. Nyt teemme piirakkaa samalla reseptillä ja kuuntelemme äidin suosikkilistaa Spotifyssa. Näin muisto sairauden murtamasta äidistä on haalistunut, ja mielissämme on se energinen ja iloinen äiti, joka hän suurimman osan elämästään oli.

Kuolinpesän siivous aiheuttaa valtavasti työtä ja surullisen usein myös ikäviä riitoja perillisten kesken. Niiden välttämiseksi voit siivota ainakin omat nurkkasi hyvissä ajoin. Inspiroivan esimerkin antaa Margareta Magnussonin kirja Mitä jälkeen jää (Tammi 2018), jossa kirjailija tekee kuolinsiivouksensa itse ja työstää samalla vapauttavasti oman elämänsä tapahtumia.

1. Selvitä kierrätysmahdollisuudet ja hyväntekeväisyysosoitteet.
2. Päätä milloin urakan on oltava valmis ja tee realistinen aikataulu.
3. Aloita raivaamalla isot huonekalut tieltä ja siivoamalla asunto.
Roskia ovat myös tavallinen käyttökirjallisuus
ja lehdet, tiettyjä sarjakuvia lukuun ottamatta.
4. Pyydä ystävältä, vanhojen tavaroiden liikkeeltä tai huutokaupalta apua irtaimiston arviointiin.
Korut, taulut,
lasi- ja posliiniesineet, kolikot, antiikki ja ryijyt saattavat olla arvokkaita.
Kirpputorimyynnillä tuskin saat 
kummoista tuntipalkkaa.
5. Kierrätä kaikki minkä voit. Muista, että lahjoitukseen kelpaa vain ehjä ja käyttökelpoinen.
6. Tallenna kirjeet, päiväkirjat, almanakat ja valokuvat rauhallisempaa hetkeä varten.
Niiden tutkiminen vaatii 
oman aikansa.
7. Huolehdi jaksamisestasi. Pyydä ajoissa apua.
8. Myy irtaimisto luotettavalle ostajalle, jos et halua käydä sitä itse läpi.
(Varmista ensin, että perilliset ovat 
saaneet kuolinpesästä haluamansa.)
​Korvaus ei ole iso, mutta myös tavaran vieminen kierrätyskeskukseen tai

kaatopaikalle maksaa.

 

Anne te Velde-Luoma on mestarikarsija ja suurpiirteisyyttä rakastava professional organizer eli ammattijärjestäjä, joka ohjaa, kouluttaa ja järjestää Suomessa ja Hollannissa.
anneteveldeluoma.fi

Muuta sisältöä tässä lehdessä:

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Kahdeksas päivä myy asuntosi!
Blogikirjoitus
Miksi pelkäämme elämää?
3H+K Artikkeli
Sinappipaahtopaisti & Sinappikukkakaali
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä