Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Ammattimainen muutto 

”Suomessa tehdään vuosittain noin 450 000 kotimuuttoa, joista 10–15 prosentissa käytetään muuttoyritystä. Suurin osa kotimuutoista tehdään kaveriporukalla, talkooavulla tai pahimmassa tapauksessa palkataan pimeät muuttajat”, muuttopalvelu Niemen asiakassuhdejohtaja Juha Niemi kertoo. 

Hän sanoo, että syystä tai toisesta moni suomalainen ei halua maksaa muutosta. 

”Asuntokaupoissa välittäjän palkkioon panostetaan, ja hyvästä syystä, sillä ammattilaisen asiantuntemus on asunto-kaupoissa viisas investointi. Muutoissa taas tehdään mielellään mahdollisimman paljon itse, vaikka perheen talous olisi erinomaisessa kunnossa.” 

Niemen mukaan ammattilaisiin luottamalla pääsisi paljosta stressistä eroon. Omatoimimuutoissa riskit kantaa muuttaja. Fyysiseen työhön tottumattomalle muutto voi olla rankka kokemus, ja selkänsä saa rikottua yhdellä väärällä nostoliikkeellä. Hyvistäkään ystävistä ei välttämättä ole luotettaviksi muuttoapulaisiksi, ja onpa muuttokuormienkin kuultu katoavan pimeiden muuttomiesten matkaan. 

”Meille tulee viikoittain soittoja, että kantoapua ei tullutkaan odotetusti. Jos asiakas tilaa pelkän auton ja kuskin, myyjämme osaa vinkata, että lisäkäsiä löytyy, jos niitä yllättäen tarvitaan. Hyvin usein tarvitaan”, Niemi tietää.

Keskimääräisen perheen muutto maksaa Niemen tekemänä noin 700 euroa, jos perhe pakkaa ja purkaa tavarat itse.

 

Hidas muutto

Mikäli 700 euroa tuntuu isolta investoinnilta, mutta muuttopäivissä on joustoa, Go Lightlyn ammattijärjestäjä Eveliina Lindellillä on oivallinen keino varmistaa leppoisa muutto. 

”Autoin asiakastani toteuttamaan hitaan muuton. Idea siihen lähti Tavarataivas-dokumentin Petri Luukkaisen puheenvuorosta Kuinka paljon on tarpeeksi tapahtumassa.”

Hitaassa muutossa muutetaan ensin itse ja otetaan mukaan vain välttämättömät tavarat. Seuraavien päivien aikana tehdään muutama rauhallinen retki vanhaan kotiin ja haetaan tavaroita, joita on kaivattu. 

”Asiakkaani hämmästyi huomatessaan, että perhe kaipasi enemmän tauluja ja huonekasveja kuin turhia huonekaluja ja tavararöykkiöitä”, Lindell kertoo. 

”Hitaassa muutossa tarpeettomat tavarat voi rauhassa kierrättää vaikka pihakirpputorilla, eikä loppusiivousta tarvitse hoitaa hampaat irvessä. Työn ja vaivan määrä ei pienene tavalliseen muuttoon verrattuna, mutta se jakaantuu pidemmälle aikavälille.” 

Lindellin mukaan mieli ehtii näin tottua muuttoon, ja muutosta tulee luonteva hetki arvioida, mitkä tavarat ovat tarpeellisia. Niemelläkin on mietitty ammattijärjestäjien palveluiden tarjoamista muuttajille yhteistyökumppaneiden kautta. 

”Keskivertoaikuinen omistaa noin 8 000 esinettä. Ei ihme, että tutkimukset kertovat muuton olevan kolmanneksi stressaavin asia ihmisen elämässä läheisen kuoleman ja avioeron jälkeen. Liika tavara ahdistaa”, Niemi pohtii.

 

Ekologinen muutto

Yhä useampi haluaa muuttaa ympäristöystävällisesti. Uudelleenkäytettävät muuttolaatikot ovat monelle itsestään selvä valinta. Muuttosiivous tehdään ekopesuaineilla. Pelastusarmeija ja Kierrätyskeskus noutavat ylimääräisiä, käyttökelpoisia tavaroita, mutta noutoa ei kannata jättää muuttopäivään. Mukaan kelpaa nimittäin vain laadukas tavara, muu jää muuttajan huoleksi. Muuttofirmojen kierrätysjärjestelmään sen sijaan kelpaa yleensä kaikki. 

”Tavara pääsee uusiokäyttöön tai hyödynnetään energiana. Kaatopaikkajätettä ei synny lainkaan”, Niemi kertoo.

Yritysmuuttoasiakkaille Niemi tarjoaa kilon tarkkuudella tehdyn raportin muuton ympäristökuormituksesta. Muutto mahdollisimman lähelle on luonnostaan ekoteko, kuten myös tarpeeksi ison auton vuokraaminen. Näin säästää aikaa, muuttoporukan hermoja ja bensakuluja. 

”Polttoainetta palaa muutoissa usein turhaan. Meilläkin on tässä petraamista”, Niemi toteaa.

Hän kertoo, että vuoden loppuun mennessä Niemen autot eivät enää aja tyhjinä takaisin, vaan pitkille paluumatkoille etsitään aina jotain kuljetettavaa.

 

Stressitön muutto

Usein muutto on minuuttipeliä. Edellinen asunto on luovutettava loppusiivottuna saman vuorokauden sisällä, jolloin uuteen kotiin käydään taloksi. Tiukallakin aikataululla on silti mahdollista toteuttaa suhteellisen stressitön muutto. Tutkimuksen mukaan yleisin muuttostressin syy on tavarapaljous. Seuraavaksi eniten muuttajia stressaa vanhan ja uuden asunnon siivous. Muuttoyritykset tarjoavat avaimet käteen -palveluja, joissa ammattilaiset hoitavat kaiken pakkaamisesta purkuun.

Varsinaisesta muuttotyöstä ei saa kotitalousvähennystä, mutta loppusiivous kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.  Ammattijärjestäjän voi palkata selkeyttämään kaaosta ennen muuttoa ja auttamaan pakkaamisessa tai sen suunnittelussa. Tyypillinen veloitus on noin 60 euroa tunnilta. Suuremmissa projekteissa tuntihinta pienenee. Oikein leppoisaa muuttoa kaipaava voi ulkoistaa muuton kokonaan alan ammattilaisille ja lähteä perheen voimin vaikka kylpylään. Kokonaiskustannukset jäävät todennäköisesti alle tyypillisen kesälomamatkan, ja raivoisan muuttosuorituksen sijaan perheelle jää muisto yhteisestä viikonlopusta, jonka päätteeksi suunnattiin uuteen kotiin.

 

Suunnitelmallinen muutto

Hyvällä suunnittelulla muutosta saa henkisesti helpomman pienelläkin rahalla. Silloin muistilistojen laatiminen ja turhasta tavarasta eroon hankkiutuminen kannattaa aloittaa ajoissa. Lindell järjesti kesällä 2015 kollegansa kanssa Suomen ensimmäisen joukkominimalismipelin, johon osallistui facebookissa yli 500 pelaajaa. Pelissä luovuttiin kuun ensimmäisenä päivänä yhdestä tavarasta, toisena kahdesta ja niin edelleen, kuukauden ajan. 30 päivässä osallistujien kotien oli tarkoitus olla 465 tavaraa hallitumpia.

”Jos luvassa on kiireinen muuttopäivä ja aiemmissa muutoissa tavarat ovat siirtyneet purkamattomissa laatikoissa kellarista kellariin, voi turhaa tavaraa karsia askel askeleelta”, Lindell neuvoo. 

Hän muistuttaa myös verkon olevan täynnä hyviä, ilmaisia vinkkejä. Muun muassa Marttaliiton sivuilta löytyy oiva muuttajan muistilista. 

MUUTTO FAKTAA

  • Valtaosa suomalaisista ei ole valmiita maksamaan muutosta.
  • Hitaassa muutossa muutetaan ensin itse ja otetaan mukaan vain välttämättömät tavarat.
  • 61 % Suurin osa suomalaisista suhtautuu myönteisesti muuttamiseen.
  • 1:7 Suomalainen muuttaa keskimäärin seitsemän vuoden välein.
  • 1/3 Kolmannes suomalaisista aikuisista on muuttanut kolmen vuoden sisällä.

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Yllättävän ihana Vorssa
3H+K Artikkeli
Verosuunnittelu on jokaisen oikeus
3H+K Artikkeli
Verkot vesillä Kalasatamassa
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä