3H+K on inspiroiva asumisen erikoislehti yksilön, yhteisön, yhteisöllisyyden ja muutoksen voimastaTILAA LEHTI ›

Esimerkiksi sahanpurusta tai hakkuutähteistä tehty sähkö on paljon ympäristöystävällisempää kuin sähkö, joka on tehty vesistöhuuhtoumia aiheuttavista, maasta irti revityistä kannoista. Tuulivoimalat eivät saa sijaita tärkeillä lintualueilla ja vesivoimaloiden vaikutukset vaelluskalakantoihin on minimoitava. Vasta kun kaikki ympäristövaikutukset on huomioitu, voidaan puhua aidosti ekologisesta sähköstä.

Kuluttajan ensimmäinen ekoteko on tietysti sähkönkulutuksen vähentäminen, mutta sähköä tarvitaan jokaisessa kodissa – ja usein sitä myös käytetään kellon ympäri. Siksi sähkösopimus on asukkaan tärkein ympäristöteko. Yksittäisten kotitalouksien sähkön lähteellä on huomattava merkitys. Se on vähän kuin äänestäisi vaaleissa. Jos sähkönmyyjät ja -tuottajat huomaavat trendejä seuratessaan, että ihmiset vaativat tuotannolta kestävyyttä, yhtiöt alkavat sijoittaa vaikka kalateihin. Näin kuluttajan valinnat vaikuttavat suoraan markkinoihin.

Nykypäivän kuluttajalla on hyvät mahdollisuudet hankkia ekologista sähköä, kunhan on tarkkana. Nyt nimittäin eletään viherpesun aikakautta. Sähköyhtiöt nimeävät sähkönsä mielellään vihreäksi, vaikka vihreydelle ei ole asetettu mitään kriteerejä. Ympäristömerkityn sähkön ostaja voi luottaa siihen, että se täyttää ekologisuuskriteerit ja on ilmastoystävällistä.

On myytti, että ekologinen sähkö olisi ylivoimaisen kallista. Suuryrityksille ekologinen sähkö on keskimäärin 1–2 prosenttia kalliimpaa kuin sekasähkö. Kotitalouksille ekologinen sähkö voi jopa olla sekasähköä edullisempaa. Toukokuussa Vaasan energiainstituutissa valmistui tutkimus, jonka mukaan alimmat kilpailutetut ekoenergiahinnat olivat lähes aina sekasähkön keskihintaa alhaisemmat. 

Sähkösopimus kannattaa siis kilpailuttaa, jos sitä ei ole tehnyt pitkään aikaan: ekologinen valinta tarkoittaa todennäköisesti myös pienempää sähkölaskua."

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Taakse jääköön tavarakaaos
3H+K Artikkeli
Sinustako menestyvä kiinteistönvälittäjä?
Blogikirjoitus
Alppipiha
Blogikirjoitus
Ota yhteyttä

Oliko tästä artikkelista hyötyä?

Lisää tärkeää tietoa asumiseen ja muuttamiseen liittyen voit kysyä suoraan meiltä.

Ota yhteyttä