Kahdeksas päivä Oy on yksi kiinteistönvälitysalan suurimmista yrityksistä Suomessa ja yksi alan markkinajohtajista pääkaupunkiseudulla. Teemme vuosittain keskimäärin 2000 asuntokauppaa ja palveluksessamme on noin 100 kiinteistönvälityksen rautaista ammattilaista.

3H+K on Kahdeksas päivän julkaisema lehti asiakkailleen, jonka sisältöjä voit lukea myös verkossa. 3H+K on lehti paremmasta arjesta ja helpommasta asumisesta. Lehti antaa inspiraatiota, ajatuksia ja ideoita aktiivisille kaupunkilaisille. Se ottaa kantaa asumiseen liittyviin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin teemoihin, kannustaa vaikuttamiseen, parantaa kaupunkien yhteisöllisyyttä ja edistää hyvää naapuruutta.Jos haluat lehden kotiisi voit tilata sen helposti tästä

Munkkipossuja ja jäätelöpalloja

Mikä tuoksu! Tarjoilija kantaa Antin Konditorian vitriiniin pellillisen vastapaistettuja viinereitä. Rapisevat leivonnaiset on koristeltu tuoreilla mansikoilla. Ottaisiko sellaisen vai kahvilan suitsutetun munkkipossun, joka on täytetty anteliaalla tujauksella omenamarmeladia? Possuja lepää tiskissä kahta kokoa: maltillisen pientä ja kookkaampaa, josta riittää kaverillekin. Suosittua on myös Antin Konditorian kermainen kotijäätelö, jonka makuhaitari venyy klassikkoista eksoottisempiin vaihtoehtoihin, kuten vesimeloniin ja viski-tervaan.

Historia on vahvasti läsnä kaupungin perinteikkäimmässä kahvilassa. Konditorian suloinen talo nikkaroitiin pystyyn jo 1800-luvun puolivälissä ja toiminnan kasvaessa sitä on laajennettu joka vuosikymmenellä. Nykyään kahvilapöydät löytyvät vanhasta leivinsalista. Vaikka Antin Konditoriaan tullaan kauempaakin, enimmäkseen pöydissä päivystää paikallisia. Kanta-asiakkaat tuntevat toisensa ja huikkailevat kuulumisia pöydästä toiseen.

Kiireisempi nappaa herkut mukaansa paperipussissa. Vie tuliaiseksi vaikka Forssan kuuluisin, arinauunissa paistettu sekaleipä.

Antin Konditoria, käsityöläiskatu 24. antinkonditoria.fi

Antin Konditoria on forssalaisten kohtaamispaikka.

Antin Konditoriassa kehitellään jatkuvasti uutta, mutta klassikkoresepteihin ei kajota. 

Mukaansatempaava museo

”Vuoden museo 2014” julistaa tarra ovessa. Pian sisään astumisen jälkeen kävijä ymmärtää tunnustuksen perusteet. Siinä missä kaupungin-museot ovat pahimmillaan tunkkaisia ja kuivakoita tapauksia, Forssan Museo herättää historian henkiin moneen ikäryhmään uppoavalla tavalla. Kattava perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki esittelee elämää Forssan seudulla 1800-luvulta 1970-luvulle. Painotus on tekstiilitehdas ”Vorssan vapriikin” vaikutuksessa paikallisten arkeen ja kaupungin kehitykseen.

Elämyksellisyys on huomioitu myös lasten näkökulmasta. Museossa voi kurkistaa savupirttiin ja vanhaan sekatavarakauppaan. Hykerryttävä on myös pikavisiitti 70-lukulaiseen forssalaisasuntoon myrkynvihreine kaapinovineen ja ruskeine jääkaappeineen.

Museo sijaitsee Finlaysonin historiallisella tehdasalueella, yhdessä kehräämömiljöön vanhimmista rakennuksista, jota on entisöity vanhaa kunnioittaen. Rouheat rakenteet on jätetty esiin ja vinssiköyden kulumat näkyvät. Museorakennusta ympäröi jykevien punatiilirakennusten rypäs, joka tarjoaa tarkasteltavaa museokäynnin jälkeenkin.

Forssan museo, Wahreninkatu 12. forssanmuseo.fi

Forssan Museon Aulagalleriassa on tila vaihtuville näyttelyille. Tällä kertaa esillä on Päivi Allosen teos Kiltit lapset.

Kroppa kehräämään

Aamujoogaa, saunajoogaa, voimajoogaa, putkirullausta… Lukujärjestyksestä ei ole vaikeaa löytää kiinnostavaa tuntia. Keskustassa sijaitseva rentoutuskeskus Kehrä on Nina Pajanti-Rauduksen emännöimä hiljentymisen keidas, johon tullaan kurkistelemaan sisäänpäin, hellimään kehoa ja mieltä.

Kestää hetken, ennen kuin katseen malttaa rauhoittaa omiin varpaisiin Kehrän herkullisista yksityiskohdista: rönsyilevistä viherkasveista, värikkäistä kynttilöistä, lempeistä mietelausetyynyistä, loikoilemaan kutsuvista lampaantaljoista. Tummaa puulattiaa täplittävät auki rullatut limetinvihreät joogamatot, joille asettuu viikon aikana monenikäisiä forssalaisia. Hyvinvointikeskus sijaitsee komeassa 1800-luvun rakennuksessa, joka toimi aikoinaan kaupungintalona. Säännöllisten viikkotuntien lisäksi Kehrässä järjestetään räätälöityjä tunteja ryhmille.

Joogan jälkeen on nälkä. Tien toisella puolella sijaitseva kahvila Ilo on erikoistunut terveellisiin herkkuihin ja tekee yhteistyötä Kehrän kanssa. Kehonhuoltotunnin jälkeen sieltä voi napata aamiaiseksi smoothien ja tuorepuuron.

Rentoutuskeskus Kehrä, Hämeentie 1. rentoutuskeskuskehra.fi

Kehrässä keskitytään palautumiseen.

Sanakivet kehottavat haaveilemaan.

Nostalginen leffailta

Popkornin tuoksu on jokaisesta perusteatterista tuttu, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin. Forssan Elävienkuvien teatteri on ainutlaatuinen leffapyhättö, jonka sietää ylpeillä juurillaan: se on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva elokuvateatteri, jonka tarina alkoi jo vuonna 1906. Tuolloin salissa esitettiin teatterin ensimmäinen elokuva, Ylioppilaan kosto. 

Elävienkuvien teatteri on tulvillaan tunnelmaa, josta kliiniset leffateatteriketjut voivat vain unelmoida. Se sijaitsee lempeästi soljuvan Loimijoen rannalla, vanhassa puurakennuksessa. Sali ei ole pikkiriikkinen tai äänentoisto kehnolaatuinen, mutta sympaattisesti nuhjaantuneet penkit, koristeelliset seinämaalaukset ja latomainen miljöö vievät aikamatkalle menneille vuosikymmenille. Uusi tekniikka on piilotettu rakenteisiin tyylikkäästi. Teatterissa järjestetään vuosittain kansainvälisestikin arvostetut Mykkäelokuvafestivaalit.

Forssan Elävienkuvien teatteri, keskuskatu 1. elavienkuvienteatteri.fi

Elävienkuvien teatteri poikkeaa myös ulkoiselta olemukseltaan leffateatteriketjuista. 

Teatterirakennuksessa on aiemmin toiminut lelukauppa ja valokuvaamo. 

Lähimetsien makuja

Ensin oli ravintola Köökki. Hetkessä hypen kasvattanut tulokas sai ruokaintoilijat kautta maan sekaisin, ja Köökkiin suhattiin säännöllisesti pääkaupungista saakka. Ravintola sulki ovensa keväällä, mutta se ei ollut forssalaisen kulinarismin kuolinisku, sillä nyt intohimoiset illastajat suuntaavat osittain samojen omistajien uunituoreeseen Vispilään. Aivan kaupungin keskustassa sijaitseva ravintola lupaa jatkaa siitä mihin Köökki jäi – entistä parempana.

Raaka-aineiden laadun ja saatavuuden mukaan elävää listaa on viilattu simppelimpään suuntaan. Täällä nautitaan mehevistä, kodikkaista mauista, jotka viritetään suomalaisilla erikoisuuksilla ja lähiruoalla. Lautasella saattaa olla sesongista riippuen karitsanfileetä Syrjälän tilalta tai hirveä Tammelan metsistä, ja jälkkäriksi voi tilata vaikka hillopurkissa tarjoillun mesiangervovanukkaan tai pientilojen juustoja.

Meganälkäinen valitsee arkena Vispilän kotiruokalounaan, jonka koossa ja kaloreissa ei kitsastella. Makkarapadan tai kebakoiden ja kermaperunoiden avulla jaksaa takuuvarmasti iltaan asti.

Ravintola Vispilä, Hämeentie 11. vispila.fi

Vispilän hirvipullien kastike saa makua mustaherukanlehdistä.

Vispilän tyyli on simppeli mutta sievä.

Hunajaisia unia

Hunajatie, Siirappipolku… Vehreään maalaismaisemaan siroteltujen katukylttien nimet kuulostavat satukirjoista poimituilta tai muuten vain keksityiltä, mutta ei: makeat nimet kielivät alueen historiasta. Puiden keskeltä pilkottaa pramea, lautaverhoiltu talokaunotar, joka on rakennettu vuonna 1920 Jokioisten sokeri- ja siirappitehtaan johtajan asunnoksi. 

Soma Hunajakoto on Elise Anttisen toteutunut unelma. Hän on kunnostanut huvilan itselleen kodiksi, mutta hulppea neliömäärä mahdollistaa yläkerran huoneiden vuokraamisen majoittujille. Kukin majatalon kolmesta huoneesta on sisustettu yksilölliseen tyyliin: yksi on ylellisen valkoinen, toinen raikkaan turkoosi, kolmas syntisen viininpunainen. Moderni, hyvin varusteltu keittiö on vieraiden yhteiskäytössä. Kuistilla päivystää leikkisä, vieraita rakastava Sara-kissa, ja punamullattu pihasauna tarjoaa halukkaille löylyt.

Hunajakoto sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Forssan keskustasta, lähellä naapurikunta Jokioisten keskustaa. Sunnuntaisin tyyntä äänimaisemaa värittävät vieressä kulkevan museorautatien hilpeät veturipillit.

Hunajakoto B&B, Hunajatie 6, Jokioinen. hunajakoto.com

Entinen siirappitehtaan johtajan koti on seudun mahtipontisin rakennus.

Romantikko valitsee Hunajakodon valkean huoneen.

Hämeen huipulla

Vuonna 1926 valmistuneen Kaukolan 21-metrisen näkötornin jyrkät portaat natisevat huipulle kavuttaessa.

”Varo ampiaispesää”, muistuttaa tussilla tekstattu lappu viimeisillä askelmilla, mutta tarpeellisempaa olisi varoittaa hetken kuluttua aukeavasta maisemasta. Pelkkä korkeus huippaa heikkohermoisempaa, mutta ennen kaikkea hengen salpaa näkymä, joka on kuin suoraan kansallisromanttisesta maalauksesta. Laivastonsinistä järvenselkää, rehevää niemennokkaa ja saarennyppylää riittää silmänkantamattomiin. Maisema on inspiroinut muun muassa näkötornissa viihtynyttä kuvataiteilija Albert Edelfeltiä, jolle onkin pystytetty muistokivi tornin liepeille.

Puurakenteinen Kaukolan näkötorni sijaitsee Forssan ja Tammelan yhteisesti omistamassa Saaren kansanpuistossa, Tammelan kunnan puolella. Tornille käveleminen on elämys jo itsessään. Havunneulasten kuorruttaman polun varret kasvavat holtittomasti metsämansikkaa, ja pitkänhuiskeiden kuusten juurille asettuneet kieloryppäät tuoksuvat kauas. Näkötornikiipeilyn lisäksi kansanpuistossa voi patikoida erimittaisia reittejä. 

Kaukolanharjun näkötorni, Saaren kansanpuisto, Portaantie 464, Tammela. luontoon.fi/saari

Näkötorni on avoinna kesäkaudella, muuten sopimuksen mukaan.

Kaukolanharjun näkötorni oli talvisodassa  ilmatorjunnan tähystyspaikka.

Forssa on rutkasti mainettaan kiehtovampi pikkukaupunki.

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Sinustako menestyvä kiinteistönvälittäjä?
Blogikirjoitus
Isän ja pojan nuijahommat
3H+K Artikkeli
Taakse jääköön tavarakaaos
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä