Nyt olen eri mieltä. Lomarengas toimii markkinalla, joka odottaa ottajaansa. Voi hyvinkin olla, että mökinvuokraus ja sitä kautta sijoitusmökit ovat jatkossa kehittyvä markkina, johon taitava sijoittaja jakaa riskiään.

On koko joukko trendejä, jotka saavat minut miettimään tätä: jakamistalous, kaupunkilaistuminen, uusien sukupolvien arvomaailma ja kansainvälinen kiinnostus puhdasta Suomea kohtaan.

Kesä- ja sisustusmedia kertoo mielellään uudesta ihanasta mökkikulttuurista ja varustelutasosta, joka on aivan toista kuin mihin totuimme. Upeasti varusteltu loma-asunto lähellä kasvukeskusta saattaa toki kasvattaa arvoaan ja löytää ostajan, mutta karu totuus on, että kokonaisuutena loma-asuntojen markkina on taantunut jo pitkään. Voi olla, että nykyiset nelikymppiset ovat viimeinen sukupolvi, joka omistaa loma-asunnon.

Tärkein sääntö kiinteään omaisuuteen sijoittamisessa on kysyä, uskotko, että sinua 15–25 vuotta nuoremmat ihmiset ovat joku päivä kiinnostuneita ostamaan tuon omaisuuden. Kerrostaloasunnon Punavuoresta: aivan varmasti. Mökkipahasen Pielavedeltä: jää nähtäväksi.

Mökkikulttuuri oli ylimmillään, kun maalta kaupunkeihin muuttaneet sukupolvet halusivat kesällä palata lapsuutensa maisemaan – ja omistaminen oli kunniassaan. Nyt yhä useampi nuori on syntynyt kaupungissa eikä ymmärrä, miksi kesäloma pitää viettää vailla mukavuuksia, hyttysten syötävänä ja jatkuvasti kunnossapitotöitä tehden. Nuoret suomalaiset sukupolvet ovat jatkuvasti kansainvälisempiä myös lomailussaan, ajavat yhtä harvemmin ajokortin ja ovat tottuneet jakamistalouteen, jossa juuri mitään ei tarvitse omistaa. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö mökillä Suomessakin olisi joskus kiva käydä, kaveriporukan tai perheen kanssa. Mutta käyminen ei edellytä omistamista.

Toinen sääntö on seurata kansainvälisiä trendejä. Suomi on tällä hetkellä suuremman kiinnostuksen kohde kuin ehkä ymmärrämme. Turvallisuus, puhdas vesi, hiljaisuus ja luonto ovat oikeiden suurkaupunkien asukkaille luksusta, josta ollaan valmiita maksamaan. Palveluketju varauksen helppoudesta miellyttävään saapumiseen, aktiviteettien tuotteistukseen ja varustelun tasoon ei Suomessa ole aina ollut sitä, mitä vaativa kansainvälinen matkaaja haluaa, mutta me kehitymme. Lapissa asiat ovat jo monessa paikassa aika lailla kunnossa. Muu maa tulee perässä, kun kysyntä kasvaa.

Miten kokonaiskuva kehittyy? Epäilen, että jo lähitulevaisuudessa loma-asunnon hinta muodostuu sen vuokrauspotentiaalin mukaan. Mökki ostetaan ja pannaan saman tien vuokrasivustolle ja sitä käytetään itse ehkä viikko tai pari vuodessa. Suomalaisten muuttaessa kaupunkeihin haja-asutusalueilta vapautuu lisäksi maatiloja ja omakotitaloja, joista parhaat ostetaan kakkoskodeiksi tai sijoitusmökeiksi. Näin vapaa-ajan asuntojen markkinoille tulee jatkuvasti lisää tarjontaa samalla, kun kysyntä edelleen todennäköisesti laskee. Tilaisuuksia edullisille vuokramökkiostoksille saattaa olla runsaastikin.

Lisäksi uskon, että erilaiset lomakylät, joita aikaisemmin oli paljon, mutta jotka viime vuosikymmeninä ovat olleet huonossa huudossa, palaavat, mutta aivan uudelle tasolle nostettuina.

Niin sijoitusmökit, lomakylät kuin loma-asuntojen vuokraustoiminta ovat vielä kehittyvät markkina. Tällaiselle markkinalle on tyypillistä, että tietoa on vähän, mutta mielipiteitä ja odotuksia paljon. Koko ala kehittyy vielä jonkin aikaa kuin sumussa, mutta aikaisen vaiheen tarkka sijoittaja voi tehdä hyvän tilin tai ainakin täydentää salkkuaan kotimaisilla, mutta kansainvälistä käyttäjää kiinnostavalla kohteilla.

JUSSI KARPPINEN

Kahdeksas päivä Oy:n toimitusjohtaja. Hän ajaa työsuhdeautolla ja häpeää sitä, ettei vaihtanut sähköautoon edellisen leasing-sopimuksen umpeuduttua.

Tilaa Kasipallo suoraan sähköpostiisi TÄSTÄ!
Uusi blogi kirjoitus ilmestyy kerran kuukaudessa.

Lue lisää Kasipallo-blogin kirjoituksia.

Ota yhteyttä

Kahdeksas päivä Oy
Metsänneidonkuja 12, 02130 Espoo
info@kahdeksas.fi
Lähetä viesti, niin olemme sinuun yhteydessä pikimmiten

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Lemmenloma Hangossa
3H+K Artikkeli
Sinustako menestyvä kiinteistönvälittäjä?
Blogikirjoitus
Kahdeksas päivä selvisi saneerauksesta
Blogikirjoitus