Uusi koti upea on mahdollisuus unelmien toteuttamiseen. Yhdelle tärkeintä on huipputekniikalla varustettu keittiö käytännöllisine saarekkeineen ja muurattuine pizzauuneineen. Toinen haluaa ihailla olohuoneen ikkunoista avautuvaa näköalaa ja maalata ikkunaa ympäröivät seinät maisema huomioiden. Kolmas toteuttaa fantasiansa persoonallisesta asuinympäristöstä tapetoimalla värikkäästi tai maalauttamalla makuuhuoneen seinään pysyvän taideteoksen.

Ennen kuin ryhdyt remonttiin, selvitä unelmiesi realiteetit, kartoita omat voimavarasi, teetä kunnon suunnitelma ja huolehdi hyvistä suhteista uudessa naapurustossa.

Unelmoi realistisesti 

Unelmien toteuttaminen kohtaa remontissa todellisuuden. Käytettävissä oleva aika, raha sekä oma osaaminen ja voimavarat asettavat unelmillesi rajat. Priorisoi siksi tärkeimpiä muutoskohteita ja toteuta ne kunnolla.

Mieti voimavaroja arvioidessasi, mistä arjen askaresta voisit remonttiaikana tinkiä. Jäävätkö harrastukset, yöuni vai ystävien tapaaminen vähemmälle? Muista, että remontin aikana on hoidettava myös muita tulevaan muuttoon liittyviä tehtäviä. Ne vievät oman aikansa.

Kattava ja ajoissa tehty suunnitelma helpottaa remontointia, mutta varaudu myös aikataulua tai budjettia venyttäviin yllätyksiin. Molempiin kannattaa laskea ainakin parinkymmenen prosentin liikkumavara. Kun sähkömies huomaa, että huoneiston johdotus on aikansa elänyt ja kannattaa vaihtaa, venyy kuukauden remonttiin helposti viikolla ja kymppitonnin budjetti parilla tonnilla. Mitä kokemattomampi remontoija olet, sitä suurempiin liukumiin on hyvä varautua.

Kartoita voimavarasi

Remontti muuttaa arkeasi ja rassaa perheenjäsenten hermoja. Kun myönnät tämän ajoissa, tilanne on helpompi kestää. Käykää jo suunnitteluvaiheessa erilaiset näkemykset läpi ja sopikaa asioista niin, että kunkin perheenjäsenen toiveet näkyvät lopputuloksessa. Remonttiin osallistumisen pitäisi olla vapaaehtoista, ettei ensikosketus uuteen kotiin ala hampaidenkiristyksellä. Remontointi voi olla myös yhteistä aikaanne: jos kaikilta löytyy sitoutumista, ammattilaisen jakamilla remonttinikseillä voi olla hauska oppia yhdessä uutta. 

Miettikää yhdessä jo etukäteen, minkälaisia muutoksia remontti tuo perheenne työnjakoon, ajankäyttöön ja harrastuksiin. Kannattaisiko remonttiin käyttää lomia? Vähänkin isompi remontti on työn ohella aikaa ja voimia vievä ponnistus. Vaikka itse remontoinnin hoitaisivat ammattilaiset, töiden järjestäminen ja päätösten tekeminen vaativat aikaa ja voimavaroja. Jos kukkarosi nyörit antavat periksi, voit ulkoistaa työn ja palkata ammattilaisen valvomaan remontin valmistumista sekä huolehtimaan unelmiesi toteutumisesta. Suunnitteluapua on hyvä hankkia joka tapauksessa.

Käytä suunnittelijaa

Älä yritä tehdä remontoidessa asioita, joita et todella osaa. Yksi tavallisimmista harhoista on kuvitella, että kykenee itse remontin suunnitteluun. Moni remontti on kuitenkin mennyt vikaan, kun maallikko on yrittänyt selittää virolaiselle remonttimiehelle omia toiveitaan. Sen sijaan, että laatisit suunnitelman itse, teetä se arkkitehdillä ja rakennesuunnittelijalla. Muutaman tunnin työ ei edes tule kovin kalliiksi. Jo muutaman satasen panostuksella voit säästää kymppitonneja loppulaskussa. Ammattikielellä annettuja ohjeita remonttireiskankin on helpompi noudattaa. Teippaa ammattilaisen tekemät piirustukset vaikka jokaisen remontoitavan huoneen seinälle, jolloin niitä on helppo vilkaista eri työvaiheissa. 

Hyvässä projektisuunnitelmassa tehdään ensin piiloon jäävät sähkö- ja putkityöt ja sen jälkeen pinnat katosta seinien kautta lattiaan. Viimeiseksi asennetaan komerot sekä keittiö- ja kylpyhuonekalusteet. Päätä jo ennakkoon, miten dokumentoit eri työvaiheet: suunnitelmat, sopimukset, työselosteet, laskut ja kuvamateriaalin.

Tarkista tekijän taustat

Kun valitset ulkopuolisia ammattilaisia remontoijiksi, varmista että työn tekijöillä on kokemusta niistä töistä, joita asunnossasi tehdään. Pyydä suosituksia. Varmista, että yritykset kuuluvat ennakonperintärekisteriin, jotta saat tehtyä työkustannuksista kotitalousvähennyksen. Tarkasta samalla vakuutusten voimassaolo sekä sähkö- ja putkimiesten luvat. Omalle talkooporukalle kannattaa ottaa remonttivakuutus, sillä kotivakuutus ei aina kata remonteissa sattuneita haavereita.

Jos et neuvoista huolimatta palkkaa ammattilaista suunnittelemaan projektia, valitse remontoija erityisen huolella. Silloin hänen on kyettävä tulkitsemaan toiveitasi ja tekemään mahdollisesti osa suunnittelutyöstäkin. Jos teet remonttia itse, varaa riittävästi aikaa aputöille, kuten vanhan purkamiselle, purkujätteen raivaamiselle, suojausten ja telineiden teolle sekä materiaalien, kalusteiden ja erikoistyökalujen hankinnalle ja kuljetuksille. Ne vievät yllättävän paljon aikaa.

Säilytä naapurisopu

Tulevan kotisi taloyhtiön isännöitsijä on tärkeä yhteistyökumppani jo remontin suunnitteluvaiheessa. Häneltä saat tietoa talon käytännöistä, kuten tarkat tiedot siitä, mitä saat tehdä itse ja mihin sinun on pyydettävä lupa taloyhtiöltä tai rakennusvalvonnasta. Isännöitsijä tietää myös talon rakenteista, jotka pitää huomioida muun muassa lattiamateriaaleja vaihdettaessa. Häneltä saat lisäksi kokemusperäistä tietoa remonttifirmoista, jotka ovat tehneet aiemmin töitä taloyhtiössä.

Kerro remontista, sen kestosta ja päivittäisistä työajoista ajoissa tuleville naapureille, joko postiluukusta jaettavalla kirjeellä tai ilmoitustaulutiedotteella. Samalla on kohteliasta pahoitella työn aiheuttamaa haittaa. Ilmoita melua tai pölyä aiheuttavista töistä vielä erikseen. Muista huolehtia remonttijälkien päivittäisestä siivouksesta talon yleisissä tiloissa.

6 vinkkiä remontin suunnittelijalle

1. Ole ajoissa. Aloita remonttisuunnittelu jo silloin, kun mietit asunnon ostoa. Arvioi asuntoa valitessasi, saatko remontoitua siitä unelmiesi kodin ja paljonko voit käyttää remonttiin rahaa.

2. Unelmoi ja priorisoi. Anna mielikuvitukselle tilaa. Mieti mitä värejä, materiaaleja, kalusteita ja tyylejä haluat eri tiloihin. Ota perhe mukaan unelmakodin miettimiseen ja toivelistan rakentamiseen. Kun tärkeysjärjestys, budjetti ja aikataulu ovat selvillä, tee lopullinen suunnitelma.

3. Palkkaa suunnittelija. Jo kohtalaisen pienellä panostuksella saat ammattimaisesti tehdyn suunnitelman, jossa on otettu huomioon monta sellaista yksityiskohtaa, jotka maallikolta jää helposti huomaamatta.

4. Katsele, kysele ja kuuntele. Kerää ideoita, kokemuksia, suosituksia ja käytännön vinkkejä lähipiiristä ja netistä. Keskustelupalstojen ”asiantuntijoihin” on syytä suhtautua kriittisesti. Luotettavaa ja ajantasaista tietoa remontoinnista löytyy muun muassa Kiinteistöliiton Taloyhtiö.net-verkkopalvelusta.

5. Katso peiliin. Arvioi realistisesti remonttikustannuksia, aikataulua sekä omaa osaamista ja jaksamista. Omien resurssien yliarviointi johtaa helposti stressiin, aikataulujen venymiseen, budjettien pettämiseen ja remontin lopputuloksesta tinkimiseen.

6. Käytä apua. Edes rakennusalan ammattilainen ei tee remontissa kaikkea itse. Paitsi suunnitteluun myös toteutukseen kannattaa käyttää kokeneita osaajia. Kilpailuta, pyydä suosituksia ja kysy kavereilta tai isännöitsijältä vinkkejä hyvistä remontoijista. 

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Isä, tytär ja terävä veitsi
3H+K Artikkeli
Mozzarella-anjovis-chilipizza
3H+K Artikkeli
Taakse jääköön tavarakaaos
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä