Minimoi bensankulutus

Fiksulla logistiikalla saat pienennettyä muuton hiilijalanjälkeä helposti. Muuttopalvelu Niemen palveluiden johtaja Juha Niemi kertoo, että polttoainetta palaa muutoissa usein turhaan.

”Ryhdyimme tänä vuonna tarjoamaan ensimmäisinä Suomessa ympäristöä säästäviä biokaasu-muuttoja. Lisäksi huolehdimme ympäristöstä varmistamalla, että Niemen autot eivät aja tyhjinä takaisin pidemmillä matkoilla, vaan etsimme paluumatkalle aina jotain kuljetettavaa”, Niemi kertoo.

Keskimääräinen muuttokustannus nelihenkiselle perheelle on Suomessa noin 700 euroa, jos perhe pakkaa ja purkaa tavarat itse. Jos et raaski palkata muuttofirmaa, hellitä kukkaronnyörejä sen verran, että saat vuokrattua tarpeeksi ison auton. Säästät aikaa, muuttoporukan hermoja, bensakuluja ja ympäristöä yhdellä hyvällä valinnalla.

 

Karsi ensin

Turhan tavaran siirtäminen yhdestä asunnosta toiseen ja lopulta kaatopaikalle ei ole ympäristöystävällinen ratkaisu. Suomen WWF muistuttaa kuluttajia verkkosivuillaan, että muutto on hyvä hetki miettiä, mitä ylipäänsä haluaa omistaa. 

”Ennen muuttoa on järkevää perata ja muuton jälkeen on hyvä aika järjestää. Perkaaminen jää harmillisen usein muuton jälkeiseen aikaan”, Go Lightlyn ammattijärjestäjä Eveliina Lindell miettii.

Ekologisuus unohtuu helposti kiireessä. Älä siis jätä karsimista viime tippaan, vaan aloita muutto ajoissa vanhan kodin siivoamisella

 

Muuta lähelle hitaasti

Jos tavaraa on todella paljon ja uusi koti sijaitsee lähellä, kokeile hidasta muuttoa. Hitaassa muutossa muutetaan ensin itse ja otetaan mukaan vain välttämättömät tavarat. Seuraavien päivien aikana tehdään muutama rauhallinen retki vanhaan kotiin ja haetaan tavaroita, joita on kaivattu. 

”Autoin asiakastani toteuttamaan hitaan muuton. Hän hämmästyi huomatessaan, että perhe kaipasi enemmän tauluja ja huonekasveja kuin turhia huonekaluja ja tavararöykkiöitä”, hän kertoo. 

Hitaassa muutossa tarpeettomat tavarat voi rauhassa kierrättää vaikka pihakirpputorilla, eikä loppusiivousta tarvitse hoitaa hampaat irvessä. Työn ja vaivan määrä ei pienene tavalliseen muuttoon verrattuna, mutta se jakaantuu pidemmälle aikavälille.

Hidas muutto on myös ekologinen vaihtoehto, jos matka vanhan ja uuden kodin välillä on lyhyt tai kuljettavissa julkisilla. Pitkän matkan muuttajille hidas muutto ei ole ekoteko.

 

Huolehdi kierrätyksestä

Perkaa vanhan kodin tavarat huone kerrallaan kierrätettäviksi. Pienikokoiset, kaatopaikalle kuuluvat esineet voit viedä taloyhtiön sekajäteastioihin, kierrätettävät lasi-, metalli- ja kartonkijätteet ja paperit taloyhtiön tai lähiseudun lajitteluastioihin. 

Ylimääräisestä käyttökelpoisesta tavarasta pääset helpoimmin eroon tilaamalla esimerkiksi Pelastusarmeijan tai Kierrätyskeskuksen noutamaan käyttökelpoisia tavaroita ennen muuttoa. 

”He tarjoavat loistopalveluja, mutta noutoa ei kannata ajoittaa muuttopäivään. Mukaan nimittäin lähtee vain laadukkaaksi katsottu tavara, muu jää muuttajan huoleksi”, Niemi huomauttaa.

Niemelle kelpaa kaikki muuttoasiakkaan jäte. Selkeästi hinnoiteltu kierrätysjärjestelmä varmistaa, että tavara pääsee joko uusiokäyttöön tai se hyödynnetään energiana. Kaatopaikkajätettä ei synny lainkaan. 

 

Älä tuhoa aarteita

Niemi kertoo suomalaisen keskivertoaikuisen omistavan noin 8 000 esinettä. Joukkoon mahtuu silkan roinan lisäksi arvotavaraakin. 

Samalla kun lajittelet tavaraa muutossa mukaan otettaviin ja kierrätykseen päätyviin tavaroihin, tarkista omistatko itsellesi turhaa tavaraa, jolla voisi olla rahallista arvoa – tai tunnearvoa jollekin muulle. Yhden roska voi olla toisen vintage-löytö. 

Hyväkuntoisista huonekaluista voit saada verkkokaupassa tai kirpputorilla mukavan hinnan. Vaikka olisit itse kyllästynyt isoäidin vanhaan piironkiin, sitä kannattaa jo perhesovunkin vuoksi tarjota ensin sukulaisille. Jos lähipiirissäsi on omaa ensimmäistä kotiaan perustavia aikuisia, heille saattaa kelvata monikin huonekalu, kodinkone tai käyttöesine, joka vie omista kaapeistasi vain turhaa tilaa.

 

Pakkaa ja siivoa vihreästi

Muuton yhteydessä kuluu paljon pakkausmateriaaleja ja puhdistusaineita. Käytä biohajoavia tai kierrätettyjä suojapahveja sekä täyttömateriaalia. Siivoa vanha ja uusi asunto ekopesuaineilla.

Tätä katsoneet katsoivat myös näitä

Lastenhuone
Ideagalleria
3 x Pizzataikina
3H+K Artikkeli
Täydellistä vuokralaista etsimässä
3H+K Artikkeli
Ota yhteyttä

Jätä yhteydenottopyyntö!

Oletko myymässä tai ostamassa asuntoa? Autamme Sinua mielellämme.

Ota yhteyttä